Na Slovensku študujú cudzí jazyk takmer všetci stredoškoláci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 23. februára (WebNoviny.sk) – Na Slovensku študuje jeden a viac cudzích jazykov takmer 98 percent všetkých stredoškolákov, z toho takmer 20 percent študuje len jeden cudzí jazyk a až 78 percent absolvuje výučbu dvoch a viac cudzích jazykov.

Vyplýva to z prieskumu Eurobarometer, o výsledkoch ktorého agentúru SITA informovalo Zastúpenie Európskej komisie v SR. Slovensko je tak podľa prieskumu nad priemerom Európskej únie. Najpopulárnejším cudzím jazykom na Slovensku je podľa prieskumu angličtina, ktorú študuje až 96,5 percenta všetkých stredoškolákov, nasleduje nemecký jazyk, ktorý sa u nás učí 53,6 percenta stredoškolákov.

Podľa celoeurópskeho prieskumu výučby cudzích jazykov v rámci krajín EÚ za rok 2015 študuje až 98,6 percenta stredoškolákov aspoň jeden cudzí jazyk, čo predstavuje viac ako 17 miliónov študentov. Takmer 60 percent všetkých študentov stredných škôl pritom študuje dva a viac jazykov.

Najlepšie sú na tom v Luxembursku (100 %) alebo vo Fínsku (98,4 %), Taliansku (95,8 %), Estónsku (95,4 %) a Rumunsku (95,2 %), kde sa všetci alebo takmer všetci stredoškoláci učili minimálne dva cudzie jazyky. Naopak, menej ako 10 percent stredoškolákov sa učilo dva alebo viac jazykov v Maďarsku (6,0 %) a v Rakúsku (8,8 %).

Najpopulárnejším jazykom v Európe ostáva podľa prieskumu angličtina, ktorá sa vyučuje ako prvý cudzí jazyk na stredných školách v prevažnej väčšine členských štátov, nasledujú francúzsky, nemecký, španielsky, ruský a taliansky jazyk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať