Výbor Historického odboru Matice údajne o videu nerokoval

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Matica Slovenská
Foto: SITA/Ľubica Černeková

BRATISLAVA 27. februára (WebNoviny.sk) – Výbor Historického odboru Matice slovenskej nerokoval a neprijal žiadne stanovisko k videofilmu s názvom „Bez 14. marca“.

Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré agentúre SITA poskytlo Informačné ústredie MS. Pod vyhlásením sú podpísaní čestný predseda Historického odboru MS Richard Marsina, predseda Historického odboru MS Ján Lukačka a zástupca riaditeľa Slovenského historického ústavu Peter Mulík.

Scenár videa nebol predmetom rokovania

Reagovali tým na predošlé vyhlásenie niektorých členov výboru. Člen výboru Ján Bobák totiž informoval, že členovia výboru Historického odboru Matice slovenskej sa dištancujú od obsahu videa „Bez 14. marca“, ktorého autorom je podľa nich predseda Matice slovenskej Marián Tkáč. Podľa tohto vyhlásenia scenár videa nebol predmetom rokovania a ani schvaľovania vo výbore Historického odboru Matice slovenskej.

„Členovia výboru Historického odboru MS vyjadrujú zásadný nesúhlas, aby obsah kontroverzného videa bol akýmkoľvek spôsobom spájaný s historikmi z Matice slovenskej,“ uvádza sa vo vyhlásení, pod ktoré sú podpísaní členovia výboru Martin Homza, Róbert Letz, Anton Hrnko, Ivan A. Petranský a Ján Bobák. Podľa neskoršieho vyhlásenia, ktoré poskytlo informačné ústredie, však toto bola len ich súkromná iniciatíva.

Video sa zaoberá vznikom Slovenského štátu

Podľa medializovaných informácií sa približne päťminútové video nazvané „Bez 14. marca“ v polovici februára objavilo na portáli YouTube.com. Video sa zaoberá vznikom vojnového Slovenského štátu v marci 1939 a hypoteticky tiež situáciou, keby štát nevznikol.

„Keby však v marci 1939 Slovenský štát nebol vznikol, bol by osud Židov zo Slovenska iný? Lepší? Bol lepší a znesiteľnejší v Protektoráte? Horthyovskom Maďarsku? Nebol. Židia, žiaľ, trpeli aj v štátoch, kde 14. marec nebol. Ba nemali to ľahké ani v krajinách, kde Hitlerova moc nesiahala,“ uvádza sa vo videu.

Po verejnej kritike, napríklad zo strany Ústredného zväzu židovských náboženských obcí, avizoval Úrad špeciálnej prokuratúry GP SR, že sa videom bude zaoberať. Matica minulý týždeň oznámila, že video sťahuje zo svojho kanála na portáli youtube ako aj zo svojej internetovej stránky.

Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) pre médiá povedal, že obsah videa je „z viacerých hľadísk veľmi nevhodný“, keďže podľa neho napríklad relativizuje zodpovednosť Slovenského štátu za osud slovenských Židov. Tiež odmietol tvrdenie, že bez existencie Slovenského štátu by nedošlo k Slovenskému národnému povstaniu, ako to naznačuje obsah videa. Minister tiež pripustil potrebu transformácie Matice na modernú inštitúciu, pričom to sa podľa neho súčasnému vedeniu príliš nedarí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anton HrnkoMarek MaďaričMarián Tkáč
Firmy a inštitúcie MS Matica slovenská