Zastavili trestné stíhanie exministrov Miklósa a Izáka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jaroslav Izák, László Miklós
Zľava: Exministri životného prostredia László Miklós (SMK) a Jaroslav Izák (SNS). Foto: SITA - koláž WbN

BRATISLAVA 27. februára (WebNoviny.sk) – Okresná prokuratúra v Poprade uzavrela kauzu lykožrút, v ktorej čelili od roku 2012 obvineniu dvaja exministri životného prostredia László Miklós (SMK) a Jaroslav Izák (SNS).

Exministri boli obvinení zo zločinu ohrozenia a poškodenia životného prostredia a Izák aj z marenia úlohy verejným činiteľom. Ako informoval agentúru SITA hovorca prešovskej krajskej prokuratúry Marián Spišák, prokurátor zastavil trestné stíhanie, pretože skutok nebol trestným činom a nebol dôvod na postúpenie veci. Uznesenie nadobudlo právoplatnosť 13. decembra minulého roka. Trestné stíhanie navrhol ešte minulý rok zastaviť aj vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry.

Exministri čelia obvineniu, pretože po veternej kalamite v roku 2004 nepovolili ťažbu dreva v Tichej a Kôprovej doline vo Vysokých Tatrách. Popadané stromy v najvyššej chránenej oblasti požieral lykožrút. Ministri ťažbu odmietli a zvolili ekologický prístup samoobnovy lesa. Exministrov sa zastal v roku 2012 vtedajší šéf envirorezortu Peter Žiga, ktorý bol presvedčený, že bývalí šéfovia rezortu postupovali v zmysle zákona. To, že sú obvinení, označil za „trochu zvláštne“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe László MiklósPeter Žiga
Firmy a inštitúcie MŽP Ministerstvo životného prostredia SR