FICO:Dvojaké občianstvo vyvolá bezpečnostné riziko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico
Premiér SR Robert Fico Foto: SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 13. mája (WEBNOVINY) – Predseda vlády Robert Fico varuje pred prijatím zákona o dvojakom občianstve v maďarskom parlamente. Podľa neho spôsobí prijatie normy v doposiaľ známej podobe narušenie priateľských vzťahov medzi Slovenskom a Maďarskom a zvýšenie bezpečnostného rizika medzi oboma krajinami. „Občania SR, ktorí majú maďarskú národnosť a žijú na Slovensku, a nikdy nemali trvalý pobyt na území Maďarska, budú môcť požiadať Maďarsko o štátne občianstvo,“ zhrnul základnú výhradu k iniciatíve Budapešti. Premiér zdôraznil, že udeľovanie druhého štátneho občianstva prebieha na základe bilaterálnych dohôd a základnou podmienkou býva určité obdobie pobytu človeka na území štátu, o ktorého občianstvo sa usiluje.

„Maďarský návrh tieto elementárne pravidlá nerešpektuje,“ poznamenal. „To je tak vážna vec, bezpečnostné riziká sú obrovské,“ zdôraznil Fico. Pohrozil ďalej, že udeľovanie takéhoto štátneho občianstva občanom SR bude spojené s vážnym rizikom pre žiadateľov. Spomenul pritom českú legislatívu, podľa ktorej občan Českej republiky pri získaní iného občianstva stráca české.

Premiér podotkol, že ak v piatok začne maďarský parlament legislatívny proces, bude reagovať Národná rada SR. Slovensko sa tiež plánuje obrátiť na vysokého komisára OBSE pre národnostné menšiny. Premiér nevylúčil, že bude iniciovať aj rokovania veľvyslancov krajín Európskej únie. Premiér tiež požiadal ministra zahraničných vecí, aby do 24 hodín predložil na rokovanie vlády analýzu maďarského návrhu, jej dôsledkov ako aj návrh krokov vlády, aby sa tento útok pokúsila zastaviť.

Premiér ďalej povedal, že medzi oboma krajinami platí základná zmluva, pričom zákon ide do parlamentu bez akýchkoľvek konzultácií so Slovenskom. „Tento zákon ide do parlamentu bez toho, aby ktokoľvek s nami čokoľvek konzultoval, hoci sa to týka občanov SR. Podľa nás je to jednostranný akt Maďarskej republiky, akt, ktorý sa priamo dotkne 500 tisíc občanov SR. Nepredstaviteľné, nemožné,“ dodal. Odmietol tiež podľa neho aroganciu, s akou bol návrh Slovensku predstavený. Premiér zopakoval svoje dávnejšie tvrdenia, že nástup strany Fidesz k moci môže v praxi znamenať významné zhoršenie slovensko-maďarských vzťahov. „Po stredajšom stretnutí kandidáta Fideszu na post ministra zahraničných vecí Jánosa Martonyiho a ministra zahraničných vecí SR Miroslava Lajčáka sa však naplnili naše najhoršie očakávania,“ dodal.

Podľa neho poskytnutím maďarského štátneho občianstva sa má posilniť maďarská identita občanov SR maďarskej národnosti. „To je proti našim národným záujmom,“ povedal. Slovensko podľa neho žiadalo, aby táto norma nebola predkladaná pred voľbami na Slovensku. Premiér si myslí, že iniciatíva novej maďarskej vlády preto mimoriadne ovplyvní obdobie pred voľbami na Slovensku. Predovšetkým však významne pokazí atmosféru a možno aj určitý predpoklad reštartu vzájomných vzťahov po parlamentných voľbách v oboch krajinách.

Odmietavý postoj k zákonu o dvojakom občianstve zaujal v stredu šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. „Vyjadril som poľutovanie nad rozhodnutím, pretože tento zákon bude prijatý bez konzultácie so slovenskými orgánmi. To nemôže byť na Slovensku vnímané ako priateľský krok zo strany nových autorít Maďarskej republiky,“ povedal Lajčák po rokovaní s pravdepodobne budúcim šéfom maďarskej diplomacie Jánosom Martonyim v Bratislave. Avizoval, že SR sa obráti na príslušné medzinárodné inštitúcie, kde bude tlmočiť svoje výhrady a obavy. Ešte v stredu bol do Bratislavy povolaný na konzultácie slovenský veľvyslanec v Maďarsku Peter Weiss.

Na prvej schôdzi nového maďarského parlamentu by sa podľa Martonyiho slov mal zákon prijať iba ako návrh alebo uznesenie, samotný zákon prijmú neskôr. Tvrdí však, že takýto zákon už existoval a túto možnosť už využilo niekoľko stoviek Maďarov. „Rušíme diskrimináciu Maďarov žijúcich v okolitých krajinách a budú mať rovnakú možnosť ako všetci ostatní Maďari vo svete. Domnievam sa, že tento zákon sa bude najmenej týkať Slovenska z okolitých krajín,“ vyhlásil Martonyi.

SMK navrhla citlivo zvážiť prijatie tohto zákona pred júnovými slovenskými parlamentnými voľbami. Predseda strany Pál Csáky však vníma návrh zákona ako gesto maďarského parlamentu k Maďarom žijúcim v zahraničí.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miroslav LajčákPál CsákyPeter WeissRobert Fico