FICO: Účtovníctvo Smeru-SD je v poriadku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico
Foto: SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 19. mája (WEBNOVINY) – Premiér Robert Fico tvrdí, že účtovníctvo a financovanie Smeru-SD je od vzniku strany v roku 1999 v poriadku.

Bývalý poslanec a úspešný podnikateľ Bohumil Hanzel dnes pre denník Sme v rozhovore povedal, že peniaze od sponzorov pred voľbami v roku 2002 zháňal aj Fico. Pre stranu vraj osobne získal do sto miliónov korún. Hanzel videl aj notársky overenú zmluvu medzi Ficom a piatimi sponzormi, ktorých zastupuje vplyvný podnikateľ. Podľa neho mu líder Smeru-SD 16. augusta 2001 povedal, že je normálne, ak si budú sponzori za peniaze, ktoré dali strane, po víťazných voľbách robiť nároky na štátne zákazky. Premiér dnes po rokovaní vlády nevysvetlil, či osobne aktívne dohadoval sponzorov pre svoju stranu.

„Účtovníctvo a financovanie strany Smer-SD je od samého začiatku v roku 1999 v poriadku. Od prvého dňa vzniku sme boli neuveriteľne pod drobnohľadom, ako to robíme, kde získavame finančné prostriedky,“ uviedol Fico na tlačovej besede. Na nezrovnalosti vo financovaní podľa neho nepoukázal žiadny audit a finančné uzávierky. „Nemáme žiadny problém s účtami vo Švajčiarsku a s praním špinavých peňazí,“ poznamenal.

Hanzel podľa Fica „nikdy nebol zakladateľom Smeru“, a spýtal sa, prečo prichádza s obvineniami 25 dní pred voľbami. Upozornil, že existujú fotky, na ktorých sa objíma s podpredsedom SDKÚ-DS Milanom Hortom a má blízko k SDKÚ-DS. „Je mi ho úprimne ľudsky ľúto,“ uzavrel premiér, pričom sa bližšie nevyjadril k Hanzelovým tvrdeniam.

Denníky Sme a Nový Čas pred pár dňami zverejnili údajnú zmluvu z roku 2002 medzi podnikateľom v oblasti energetiky Ľubomírom Blaškom a vtedajším šéfom predvolenej kampane Smeru-SD Fedorom Flašíkom o pôžičke 32 miliónov korún (1 062 205,4 €) pre Smer-SD. Blaško si za sponzorských 32 miliónov korún mohol podľa údajného dokumentu vybrať troch ľudí z predsedníctva, respektíve z tieňovej vlády Smeru, ktorí budú v prvej dvadsiatke na kandidátke strany. V prípade, že by sa Smer dostal v roku 2002 do vlády, Blaškov človek mal obsadiť aj pozíciu štátneho tajomníka v niektorom z hospodárskych rezortov. Fico označil tieto informácie za špinavú hru Sme a Nového Času, on aj Flašík médiá zažalovali.

Podľa Hanzela volebná kampaň Smeru v roku 2002 stála 284 miliónov korún a podieľali sa na nej viacerí sponzori. Na otázku, či o tom vedel aj predseda Smeru Hanzel podotkol, že „on vedel o každej korune v Smere“. Hanzel do Smeru-SD pritiahol troch veľkých sponzorov, ktorí dali strane 60 miliónov korún. Vybavoval aj stretnutia s potenciálnymi sponzormi a vplyvnými podnikateľmi pre Fica. „Všetky oficiálne zmluvy išli cez vtedajšieho generálneho manažéra strany Igora Federiča. Fico to vždy odklonil tak, aby išlo cez účtovníctvo len to, čo je nevyhnutné,“ vyjadril sa Hanzel. O všetkom je pripravený hovoriť aj na súde.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Bohumil HanzelRobert Fico