V Košiciach otvorili novú kliniku anestéziológie a

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

KOŠICE 12. októbra (WEBNOVINY) – Prestrihnutím pásky, čoho sa ujal minister zdravotníctva Richard Raši, dnes slávnostne uviedli do užívania nové pracovisko I. kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny Fakultnej nemocnice L. Pasteura Košice a Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa nemocnice Jaroslava Oravcová, klinika sa presťahovala z prvého na druhé poschodie lôžkového monobloku na Triede SNP 1, kde má k dispozícii viac priestoru a lepší hygienický štandard predovšetkým vďaka väčšiemu počtu izieb s menším počtom lôžok. V nových priestoroch sú v troch izbách po štyri postele. K zvýšeniu hygienického štandardu prispelo vytvorenie poloboxového systému s čiastočnou izoláciou pacientov.

Klinika mohla v nových priestoroch zriadiť miestnosť pre predanestetické vyšetrenia vykonávané v čase ústavných pohotovostných služieb a vyšetrovňu, ktorá umožňuje vykonávať bezpečnejšie a v lepších podmienkach invazívne zákroky pre pacientov z iných pracovísk nemocnice, napríklad lumbálnu drenáž či sprístupnenie centrálnych žíl. Pribudla tiež miestnosť pre lekárov v pohotovostnej službe a denná miestnosť pre personál, okrem toho sa stali súčasťou pracoviska pracovne prednostu a odborných asistentov. „Máme teraz aj lepšie skladové priestory na uloženie liekov a špeciálneho materiálu a miestnosť pre prístrojovú techniku. Zlepšila sa aj estetická stránka celého pracoviska – vymaľované je nevtieravou pastelovou farbou, na niektorých miestach sú nové podlahy alebo nové linoleá. Zrevidovali sa inžinierske siete, opravili sa niektoré rozvody vody, vďaka čomu mohli pribudnúť nové umývadlá, skontrolované sú elektrické rozvody, pričom sa zvýšil počet elektrických prípojok, ktoré sú potrebné pre prístroje. Pod zvýšenú hygienu prostredia sa podpisuje aj menej frekventovaná chodba a výhodou je, že máme blízko CT a RTG pracoviská. Ďalším plusom bude zriadenie biochemického a hematologického laboratória v našich pôvodných priestoroch, vďaka čomu sa vzorky materiálu dostanú na rozbor v krátkom čase,“ poznamenal prednosta kliniky Jozef Firment. Priestory sa uvoľnili po odsťahovaní Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb do novej budovy, zároveň získali aj tri operačné sály, ktoré budú využité pre potreby miniinvazívnej chirurgie, ortopédie a neurochirurgie.

Ako informovala Oravcová, FN L. Pasteura Košice plánuje do budúcnosti ďalšie zmeny. Na 15. poschodí budujú pracovisko miniinvazívnej chirurgie, ktoré bude súčasťou I. chirurgickej kliniky. Na 5. poschodie sa presťahuje III. interná klinika z Rastislavovej 43, ktorá sa nedávno zlúčila s Klinikou preventívnej a športovej medicíny. Na 4., 5. a 7. poschodí by mala byť situovaná I. psychiatrická klinika.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Richard Raši