ZMOS: Zákon o zákaze alkoholu nefunguje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Alkohol
Foto: Ilustračné foto SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 6. júla (WEBNOVINY) – Novela zákona o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov, ktorá zaviedla tresty za alkohol pre mladých, podľa predsedu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michala Sýkoru platí skôr na papieri ako v praxi.

„Pre mestá a obce je zložité zabezpečiť reálny výkon zákona, nie sú ľudia ani peniaze,“ povedal pre agentúru SITA Sýkora. Právnu normu poslankýň za ĽS-HZDS Kataríny Tóthovej a Ľudmily Muškovej schválil parlament v máji 2009. Mladí do 18 rokov podľa nej nesmú piť alkohol a užívať iné návykové látky. Deti do 15 rokov nesmú po 21:00 chodiť do krčiem a barov bez dozoru svojich rodičov. Ak to porušia, obec môže pokutovať 33 eurami ich zákonného zástupcu. Mladiství do 18 rokov, ktorých prichytia opitých, si vyslúžia pokarhanie od obce. Prísnejším trestom bude zákaz navštevovať verejne prístupné miesta a miestnosti, v ktorých sa podáva alkohol. Učitelia, riaditelia, lekári, štátni, obecní a železniční policajti musia povinne nahlasovať obciam a mestám popíjanie neplnoletých.

Sýkora vraví, že potrvá mnoho rokov, kým zákon začne naozaj fungovať. Upozornil, že miestna samospráva ho neignoruje, akurát nemôže obchádzať priority. Obce a mestá v poslednom čase bojujú s povodňami a dopadmi finančnej krízy, ktorá priniesla rapídny úbytok zdrojov v pokladniciach samosprávy. „Keď zachraňujete ľudí a majetok pred vodou, ťažko môžete dohliadať na to, či mladí pijú,“ vysvetľoval.

Za podstatnú Sýkora považuje i prevenciu, samotný zákon podľa neho rieši problém len čiastočne. Zároveň sa pýta, či má starosta s ekonómkou chodiť po krčmách kontrolovať deti. Podobne ako pri iných kompetenciách, ktoré prešli na samosprávu, aj tu vidí opodstatnenie, mestá a obce však potrebujú čas a peniaze, aby mohli veci riešiť.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Michal Sýkora
Firmy a inštitúcie ZMOS Združenie miest a obcí Slovenska