V prípade Tobiáša Lojku overujú výpovede svedkov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lojka
Foto: SITA/Michal Burza

DOLNÝ KUBÍN 4. augusta (WEBNOVINY) – Súd s podnikateľom Tobiášom Lojkom, ktorý je obžalovaný z vydierania a násilia voči skupine a proti jednotlivcovi, pokračuje na Okresnom súde v Dolnom Kubíne opätovným vypočúvaním a overovaním výpovedí svedkov. Rozpory vo výpovediach svedkovia odôvodňujú dlhým časom – takmer jedenástimi rokmi od údajného spáchania skutku. „Tam nie je rozumné vysvetlenie, že prečo vypovedali inak predtým a prečo inak teraz, u niektorých nie. Niektorí vypovedajú rovnako, ale niektorí vypovedajú odlišne. U niektorých sa to dá akceptovať, ale u niektorých, ktorí vypovedali úplne diametrálne inak v roku 2001 a inak v roku 2009, tak to sa nedá povedať, že je to odstránené,“ povedal advokát obžalovaného Branislav Jablonka.

Podľa obžaloby podnikateľ Tobiáš Lojka v októbri 1999 pri rašelinisku v Suchej Hore strieľal po skupinke ľudí. Na súd v Dolnom Kubíne sa v stredu dostavilo 12 z približne dvadsiatich predvolaných svedkov. Sudca čítal ich výpovede z rokov 1999 až 2001 a poukazoval na rozdiely s výpoveďami z roku 2009. Svedkovia argumentovali dlhým časom – takmer jedenástimi rokmi, ktoré už ubehli od údajnej streľby na rašelinisku. Rozpory sú napríklad v tom, či svedkovia naozaj videli zbraň v rukách obžalovaného, či naozaj bola streľba smerovaná na nich a či sú si istí, že sa strieľalo zo samopalu alebo to bola len ich domnienka. Žilinský krajský súd v máji tohto roku zrušil rozsudok okresného súdu, spod obžaloby z nedovoleného ozbrojovania Tobiáša Lojku oslobodil a v ďalších troch skutkoch vrátil vec na ďalšie konanie Okresnému súdu v Dolnom Kubíne. Podľa krajského súdu totiž existujú závažné rozpory vo výpovediach svedkov. Úlohou prebiehajúcich súdnych pojednávaní je odstrániť rozpory vo výpovediach, vec znova prejednať a rozhodnúť.

Podľa názoru obhajcu s odstupom 11 rokov nie je možné rozpory vo výpovediach svedkov uspokojivo odstrániť. „A domnievam sa, že aj s ohľadom na rozhodovaciu činnosť Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu, pokiaľ štát nestihne prejednať vec v rozumnom čase odvtedy, kedy došlo k spáchaniu skutku, tak stráca právo na to, aby potrestal obvineného. Podľa názoru štrasburgského súdu ten čas je zhruba tých päť až šesť rokov, dokedy by mala byť vec prejednaná. V podstate od roku 2001 do roku 2007 Okresný súd v Dolnom Kubíne vôbec nekonal. Tu nebol urobený žiaden úkon za šesť rokov,“ dodal Branislav Jablonka.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Tobiáš Lojka