Neznámi vojaci dostali po 66 rokoch mená a tváre

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zadny_gerlach
Foto: astronom.humanisti.sk

POPRAD 9. augusta (WEBNOVINY) – Šesťdesiatšesť rokov boli neznámi šiesti vojaci Červenej armády, ktorí zahynuli 9. októbra 1944 pri havárii lietadla Li-2 na Zadnom Gerlachu. Amatérsky historik Stanislav Bursa takmer po 30 rokoch pátrania v ruských archívoch vrátil mená a, ako sám hovorí, aj tváre doteraz neznámych vojakov. Poopravil aj doteraz nesprávne udávaný počet pasažierov letu, ktorý sa skončil tragicky vo Vysokých Tatrách. Na palube vojenského lietadla bolo vtedy 22 a nie 24 vojakov, ako tvrdí pamätná tabuľa osadená na Symbolickom cintoríne vo Vysokých Tatrách.

Štátne lesy Tatranského národného parku za účasti plukovníka Olega Afanasijeva z ruského veľvyslanectva odhalili na Symbolickom cintoríne tabuľku s menami doteraz neznámych vojakov Červenej armády. Spolu so 16 členmi 2. československej paradesantnej brigády zahynuli na Zadnom Gerlachu v roku 1944 Sergej Vasilijevič Jegorov, Ivan Filipkovič Gladkij, Georgij Vasilijevič Solodov, Stepan Dmitrijevič Borodynj, Viktor Trifimovič Petrov a Vladimír Petrovič Gorlov. Plukovník Afanasijev ocenil snahu amatérskeho historika i aktivitu Štátnych lesov TA NAP, že prinavrátili mená doteraz neznámym vojakom, ktorí podľa neho „bojovali za moju slobodu a slobodu mojich detí.“

Dnes osadená pamätná tabuľa s menami ruských vojakov je len dočasným riešením. Podľa Dominika Michalíka zo Štátnych lesov TANAP bude potrebné prepracovať pôvodnú tabuľu, kde je nielen nesprávny údaj o počte mŕtvych, ale je potrebné tam doplniť aj mená ruských vojakov. Odhalenie pamätnej tabule doteraz neznámym vojakom bolo spojené s malou oslavou 70. výročia oficiálneho otvorenia Symbolického cintorína vo Vysokých Tatrách, ktorý bol prvým na svete. Iniciátorom jeho výstavby bol český maliar Otakar Štáfl, ktorý dlhé roky pôsobil vo Vysokých Tatrách. Postupne tu boli z celých Vysokých Tatier premiestnené pamätné tabule na ľudí, ktorí zahynuli v horách. Najstaršia je z roku 1911 a je venovaná horolezcovi Jenö Wachterovi, ktorý zahynul na Žabom koni v roku 1905. V súčasnosti je na Symbolickom cintoríne 304 pamätných tabúľ so 440 menami, z čoho je 39 žien.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie TANAP Tatranský národný park