MŠ SR dotlačí učebnice na jazyky za 141-tisíc eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
škola, žiaci
Foto: ilustračné, SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 26. augusta (WEBNOVINY) – Slovenské pedagogické nakladateľstvo – Mladé letá dotlačí pre rezort školstva učebnice cudzích jazykov pre základné a stredné školy za viac ako 141-tisíc eur vrátane DPH. Ministerstvo Eugena Jurzycu zadalo zákazku konkrétnemu vydavateľstvu, pretože na tieto učebnice sa viažu autorské práva. Slovenské pedagogické nakladateľstvo – Mladé letá je ich výhradným dodávateľom, píše sa vo vestníku verejného obstarávania. Rezort to v ňom oznámil napriek tomu, že to zákon v danom prípade nepožaduje. Vydavateľstvo Slovenské pedagogické nakladateľstvo – Mladé letá dotlačí osem titulov v celkovom náklade 39 100 kusov. Ide o učebnice francúzštiny, ruštiny, angličtiny a nemčiny pre druhý stupeň základných škôl a pre stredné školy. Využije sa pri tom rokovacie konanie bez zverejnenia.

Úrad pre verejné obstarávanie v stredu vo vestníku oznámil aj užšiu súťaž Ministerstva školstva SR so skrátenými lehotami na dodávateľa 49 titulov učebníc cudzích jazykov pre základné školy za vyše milión eur bez DPH. Ide o knihy, ktoré majú školy používať od septembra. Minister Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) začal pripravovať obstarávanie po nástupe do úradu v júli. Zabezpečiť jazykové učebnice do začiatku školského roka však z technických dôvodov nestihne. Vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie uvádza, že použije užšiu súťaž z dôvodu „časovej tiesne, ktorú si verejný obstarávateľ nezavinil“.

Bývalý minister Ján Mikolaj (SNS) tvrdí, že obstarávanie nemohol vyhlásiť skôr pre zákonné lehoty pri schvaľovaní jednotlivých titulov pre štátne vzdelávacie programy. Jurzyca nakupuje v užšej súťaži viac než 266-tisíc kusov učebníc angličtiny, nemčiny, francúzštiny, španielčiny, taliančiny a ruštiny. Záujemcovia musia predložiť ponuky do 10. septembra, víťaz má na dodávku učebníc dva mesiace.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Eugen JurzycaJán Mikolaj