Fico vyhlásil, že sa na referende nezúčastní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico, Sulík
Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 7. septembra (WEBNOVINY) – Predseda Smeru-SD a podpredseda parlamentu Robert Fico dnes pred poslancami NR SR oznámil, že sa nezúčastní na referende 18. septembra. „Verejne oznamujem, že na referende, ktoré organizuje SaS a je zbytočné, sa nezúčastním,“ vyhlásil Fico v pléne. Fico pred týmto oznámením vyčítal predsedovi parlamentu Richardovu Sulíkovi, že nechal distribuovať listy starostom a primátorom, v ktorých ich vyzýva, aby využili miestne rozhlasy na oslovenie občanov v súvislosti s referendom. V liste podľa Fica Sulík aj tvrdí, že na referende sa zúčastnia traja najvyšší ústavní činitelia i predseda Smeru-SD Robert Fico. „Nikdy som nedal žiadne stanovisko k účasti na referende,“ vyhlásil Fico. Podľa neho ide o zneužite jeho mena. Fico sa zároveň spýta na súhlas k listu prezidenta SR Ivana Gašparoviča.

Fico nemôže odporučiť ľuďom, aby sa v takejto situácii na referende zúčastnili. Pýta sa, že ako je možné, aby druhý najvyšší ústavný činiteľ si dovolil bez jeho súhlasu oznámiť, že sa na referende zúčastní. „Takéto detinské podvody som za dvadsať rokov v politike ešte nezaznamenal. Je to dehonestujúce na funkciu predsedu NR SR, trápne a odsudzujúce,“ vyhlásil.

Podľa Fica sa majú dokonca objaviť aj billboardy k referendu s menom Robert Fico. Nejde však o neho, ale o nejakého jeho menovca. Stranu SaS žiada, aby ich stiahla.

Podpredseda KDH Július Brocka nechápe prečo Fico vystúpil so svojim prejavom dnes a nie v stredu pri schôdzi, ktorá je venovaná odvolávaniu Sulíka z funkcie šéfa parlamentu. Brocka má podozrenie, že Fico chce prekryť hanbu, ktorá dnes vyšla najavo. Podľa dnes zverejnených informácií exministerka práce Viera Tomanová a bývalá štátna tajomníčka rezortu Emília Kršíková si privyrábali na národnom projekte Centra sociálneho dialógu. Bývalá ministerka práce mala zarobiť formou príkazných zmlúv uzatvorených s Centrom vzdelávania 59,4 tis. eur, pričom odmena za hodinu práce bola na úrovni 37,5 eura. „Toto je hanba. Vy ste mali plné ústa sociálneho štátu aj s vašou ministerkou,“ vyhlásil Brocka.

Zmajkovičová chce na výbore konať proti Sulíkovi

Predsedníčka výboru Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií Renáta Zmajkovičová chce na výbore iniciovať konanie proti predsedovi NR SR Richardovi Sulíkovi za jeho list starostom a primátorom v súvislosti s referendom.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Emília KršíkováJúlius BrockaRenáta ZmajkovičováRichard SulíkRobert FicoViera Tomanová
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky