Takáč sa vzdal kandidatúry na šéfa RTVS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Takáč
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 9. februára (WEBNOVINY) – Počet kandidátov na generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) sa znížil. Kandidát Tibor Takáč sa vzdal účasti vo voľbe. Takáč, podpredseda OKS, ktorý v projekte riadenia a rozvoja RTVS navrhoval zrušenie oboch verejnoprávnych médií – STV aj SRo, zdôvodnil vzdanie sa kandidatúry tým, že sa mu na jeho zámer nepodarilo získať širšiu politickú podporu u poslancov Národnej rady SR. Uviedol to vo vyhlásení pre médiá. Takáč chcel, aby sa verejnoprávne programy na objednávku štátu vyrábali u súkromných elektronických vysielateľov – televízií a rádií.

„Na post generálneho riaditeľa zlúčených verejnoprávnych médií som sa pôvodne rozhodol kandidovať ako divák, poslucháč a daňovník so zámerom zrušiť ich z viacerých dôvodov. Dvadsaťročnú skúsenosť s

ponovembrovými verejnoprávnymi médiami na Slovensku považujem za dostatočne dlhú na to, aby sme pochopili, že neplnia svoj účel, sú neustále pod väčším či menším politickým tlakom, ako také nie sú a nikdy nebudú úplne slobodné. Roky sme boli, obzvlášť v STV, svedkami neefektívneho šafárenia, uzatvárania nevýhodných zmlúv, čo možno v konečnom dôsledku z pohľadu daňovníkov a nútených koncesionárov hodnotiť len ako vyhodené peniaze, navyše za mizernú úroveň ponúkaného programu. Dovolím si tvrdiť, že verejnoprávne médiá združené do RTVS považujem preto za nereformovateľné,“ uvádza Takáč vo vyhlásení o vzdaní sa kandidatúry, o ktorom informoval agentúru

Takáč zdôvodňuje svoj zámer presunúť výrobu verejnoprávnych programov na súkromných vysielateľov technologickým pokrokom. „V blízkej budúcnosti v súvislosti s nástupom digitalizácie a postupnom technologickom zdokonaľovaní šírenia programov rádií a televízií prostredníctvom internetu dôjde na jednej strane k rozšíreniu ponuky a na strane druhej k zníženiu nákladov na tvorbu a vysielanie, čo bude mať za následok väčšiu konkurenciu a výber, vrátane tzv. menšinových žánrov, čím aj doterajší, čisto teoretický význam verejnoprávnych elektronických médií rapídne klesne. Zrušením verejnoprávnych médií sme sa na túto, pre daňovníka nepomerne lacnejšiu cestu, mohli vydať už teraz,“ dodáva vo svojom vyhlásení.

Ak sa poslancom podarí zmeniť program rokovania parlamentu, mohli by o budúcom generálnom riaditeľovi RTVS ako aj o zložení deväťčlennej Rady RTVS hlasovať už dnes. Výbor NR SR pre médiá a kultúru parlamentnému plénu v utorok 8. februára odporučil, aby hlasovalo o 18 kandidátoch, po vzdaní sa Tibora Takáča ich ostáva 17. Sú to Peter Abrahám, Vladimír Burianek, Dušan Davidov, Róbert Filipp, Fedor Flašík, Ján Füle, Martin Gajdoš, Pavel Jacz, Marián Ostatník, Peter Puškár, Margita Repková, Jaroslav Rezník, Vladimír Seman, Marián Šinkovič, Václav Vetrecin, Miloslava Zemková a Jozef Zima. Výbor neodporučil hlasovanie o Jánovi Derďákovi a Štefanovi Papešovi.

Mediálny výbor zároveň odporučil plénu verejnú voľbu šéfa RTVS. Poslanci by mali hlasovať tak, že si prevezmú hlasovacie lístky, na ktorých bude uvedené ich meno a zoznam kandidátov. Zvolený bude ten z kandidátov, ktorý získa nadpolovičnú väčšinu hlasov, ak ani jeden z nich takúto podporu nezíska, uskutoční sa druhé kolo. Doň postúpia dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov, v prípade rovnosti hlasov aj viacerí. Volebné lístky budú neskôr zverejnené na webovej stránke parlamentu. Rovnaký postup odporučil výbor aj pre voľbu deviatich členov Rady RTVS.

RTVS vznikol ako nové verejnoprávne médium 1. januára zlúčením STV a SRo. Na jeho čele má stáť generálny riaditeľ a Rady RTVS. Kým parlament vedenie RTVS nezvolí, dočasne vedie inštitúciu bývalá generálna riaditeľka SRo Miloslava Zemková. Zemková zároveň kandiduje na post šéfa RTVS a podľa ministra kultúry Daniela Krajcera (SaS) najlepšie spĺňa kritériá na post generálneho riaditeľa RTVS.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jaroslav RezníkMiloslava Zemková
Firmy a inštitúcie RTVS Rozhlas a televízia Slovenska