Homosexuáli čelia útlaku rovnako ako kresťania, tvrdí SaS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Martin Poliačik
Poslanec NR SR za stranu SaS Martin Poliačik počas rokovania 16. schôdze NR SR. Bratislava, 29. marec 2011. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 29. marca (WEBNOVINY) – Homosexuálov, lesieb a trasgender osôb sa počas rozpravy k vyhláseniu k aktom násilia a prenasledovania príslušníkov kresťanských komunít na viacerých miestach vo svete na pôde parlamentu zastal Martin Poliačik z SaS.

„Ak hovoríme o tom, že každého ľudské práva by mali byť chránené, nepozerajme sa do zahraničia, ale upracme si pred vlastným prahom a pozerajme sa na to, čo sa deje na Slovensku,“ zareagoval na vyjadrenia poslancov za KDH, ktorí poukázali na prenasledovanie a zabíjanie kresťanov vo svete.

Podľa Poliačika ak sa zákonodarcovia vyjadrujú na základe všeobecných princípov humanizmu a obhajoby ľudských práv, mali by myslieť na všetkých, nie iba na konkrétne vystrihnuté skupiny ľudí. „Ako humanista nemám problém podporiť vyhlásenia proti násiliu, ale tu som nemohol prehliadnuť, že zrazu jedna skupina obyvateľov potrebuje viac ochrany,“ podotkol pri vystúpení v pléne.

Ako Poliačik poukázal, v mnohých krajinách sveta hrozia inak orientovaným skupinám ľudí ťažké tresty od pokút až po smrť. „Gejovia, lesbičky, transgender osoby tisíce rokov zažívajú útlak, sú trestaní za to, že sa narodili iní ako väčšina spoločnosti, netrestajú ich za to, že by niekomu ubližovali, ale len za to, že nechcú žiť muž a žena, ale inak,“ zdôraznil.

Za absolútne nemiestne označil Július Brocka z KDH to, aby sa hovorilo o právach homosexuálov v kontexte s genocídou kresťanov v niektorých krajinách sveta. „Toto spájanie považujem od vás minimálne za nenáležité,“ adresoval Poliačikovi. Nenáležité to bolo aj podľa nezávislého poslanca Igora Matoviča, podľa ktorého si SaS týmto spôsobom chce robiť volebnú kampaň. Ako zdôraznil, treba obhajovať aj práva nenarodených detí.

Je to nenáležité, hovorí Hrušovský

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský je otvorený diskusii o homosexuáloch a lesbách. „Nebojme sa tejto témy,“ vyhlásil po rozprave k vyhláseniu k aktom násilia a prenasledovania príslušníkov kresťanských komunít na viacerých miestach vo svete, pri ktorej Martin Poliačik z SaS upriamil pozornosť na práva gejov, lesieb, bisexuálov a transgender osôb. Podľa Hrušovského však nie je možné tieto dve témy spájať.

„Nedovolil by som si porovnávať utrpenie, násilie a aj ľudské obete, ktoré musia ľudia podstúpiť len preto, lebo uznávajú nejakú vieru a náboženstvo. Je nenáležité porovnávať utrpenie, ktoré dnes vo svete zažívajú kresťania s utrpením, resp. neslobodou, akú ste vy chceli predstaviť,“ zareagoval na Poliačika. Násilie páchané na kresťanoch a „na istej minoritnej skupine sexuálne inak orientovaných ľudí, to je neporovnateľná veličina,“ zdôraznil Hrušovský a pripomenul, že ide o dva diametrálne odlišné problémy.

Martin Pado z SDKÚ-DS vníma vystúpenie poslanca za priživovanie sa na vážnej téme, ktoré je nevhodné. „Bolo by hlúpe, keby sa táto diskusia skončila v nejakej agresii, všetci sme v podstate na jednej lodi,“ myslí si Martin Chren z SaS.

Pokračuje 16. schôdza

Traja zo štyroch zabitých pre vieru sú podľa prieskumov medzinárodnej organizácie kresťanskej solidarity kresťania a napríklad len v roku 2007 ich bolo zabitých 175-tisíc. V úvode rozpravy k vyhláseniu k aktom násilia a prenasledovania príslušníkov kresťanských komunít na viacerých miestach vo svete to vyhlásil poslanec Anton Přidal z KDH. Rozpravou k vyhláseniu pokračuje 16. schôdza Národnej rady SR piatym rokovacím dňom.

V pléne dnes vystúpi aj podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, ktorý poslancom podá informáciu o pracovnom programe Európskej komisie na tento rok. Parlament bude dnes rokovať tiež o návrhu zahraničného výboru prijať vyhlásenie k politickej situácii v Bielorusku a dostať sa môžu aj k novele zákona o rokovacom poriadku, ktorou chce koalícia zmeniť tajnú voľbu generálneho prokurátora na verejnú.

Zákonodarcov čaká dopoludnia hlasovanie o 16 návrhoch ešte z minulého týždňa, medzi nimi aj o zbraňovej novele z dielne ministerstva vnútra či o návrhu zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Július BrockaMaroš ŠefčovičMartin ChrenMartin PoliačikPavol Hrušovský
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieNR SR Národná rada Slovenskej republikySaS Sloboda a Solidarita