Novou obyvateľkou bratislavskej ZOO bude medvedica biela

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Medveď
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 5. apríla (WEBNOVINY) – V bratislavskej Zoologickej záhrade pribudne medvedica biela. Agentúru SITA o tom informovala riaditeľka ZOO Bratislava Miroslava Šavelová. Transport medveďa bieleho zo ZOO Budapešť do bratislavskej zoologickej záhrady je plánovaný v piatok 8. apríla. Bratislavská ZOO tak podá pomocnú ruku v rámci Európskeho záchranného programu medveďov bielych.

Medvedica menom Lady sa narodila 16. novembra 1990 v ZOO Budapešť. Je potomkom chovného páru Rudiho a Barbary, narodených na neznámom mieste. Do ZOO Budapešť prišli v roku 1975, Rudi 2. júla a Barbara o dva dni neskôr. Keďže sa v budapeštianskej ZOO nedarilo chovnému páru splodiť mláďa, pristúpilo sa k náročným vyšetreniam oboch jedincov, po ktorých koordinátor vyhlásil samicu za nechovnú.

V rámci Európskeho záchranného programu bola vybraná nová chovná samica, s ktorou bude možné rozšíriť populáciu medveďov bielych v ZOO Budapešť. Koordinátor chovu preto začal riešiť otázku umiestnenia samice Lady v rámci členských zoologických záhrad Európskej asociácie zoologických záhrad a akvárií. Podmienky v bratislavskej ZOO vyhlásil za vyhovujúce, preto bratislavská ZOO pristúpila k spolupráci. Novým domovom bude pre samicu výbeh v úvodnej časti ZOO, vedľa medveďov hnedých.

Úlohou Európskych záchranných programov pre ohrozené druhy zvierat je riadenie populácie ohrozených druhov chovaných v zoologických zariadeniach. Každý program má svojho koordinátora, ktorý zbiera informácie o jedincoch chovaných v rámci EAZA (Európska asociácia zoologických záhrad a akvárií), vykonáva demografické a genetické analýzy a vypracúva plán pre riadenie chovu určitého druhu. V októbri 2006 vznikol záchranný program pre medvede biele.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ZOO Bratislava