Maďarská biela medvedica do Bratislavy zatiaľ nepríde

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Medveď
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 7. apríla (WEBNOVINY) – Medvedica biela, ktorá mala prísť v piatok do hlavného mesta, zostane v maďarskej metropole. „Plánovaný transport samice medveďa bieleho zo ZOO Budapešť do ZOO Bratislava, ktorý sa mal realizovať 8. apríla 2011, sa neuskutoční na základe rozhodnutia EEP (Európske záchranné programy pre ohrozené druhy zvierat, ktoré zriaďuje Európska asociácia zoologických záhrad a akvárií – pozn. red.), koordinátora chovu pre medvede biele,“ informovala agentúru SITA riaditeľka bratislavskej ZOO Miloslava Šavelová. V súčasnosti sa čaká na stanovisko koordinátora, čo bude ďalej.

Medvedica menom Lady sa narodila 16. novembra 1990 v ZOO Budapešť. Koordinátor chovu začal riešiť otázku umiestnenia samice Lady v rámci členských zoologických záhrad Európskej asociácie zoologických záhrad a akvárií. Podmienky v bratislavskej ZOO vyhlásil za vyhovujúce, preto bratislavská ZOO pristúpila k spolupráci.

Úlohou Európskych záchranných programov pre ohrozené druhy zvierat je riadenie populácie ohrozených druhov chovaných v zoologických zariadeniach. Každý program má svojho koordinátora, ktorý zbiera informácie o jedincoch chovaných v rámci Európskej asociácie zoologických záhrad a akvárií, vykonáva demografické a genetické analýzy a vypracúva plán pre riadenie chovu určitého druhu. V októbri 2006 vznikol záchranný program pre medvede biele.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ZOO Bratislava