Csáky nechce prezradiť, či požiadal o maďarské občianstvo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kongres Strany maďarskej koalície
Bývalý predseda SMK Pál Csáky (uprostred) počas kongresu neparlamentnej Strany maďarskej koalície (SMK), na ktorom delegáti volili vedenie strany a hodnotili predchádzajúce obdobie. Veľký Meder, 16. apríl 2011. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 17. apríla (WEBNOVINY) – Bývalý šéf Strany maďarskej koalície (SMK) Pál Csáky nechce povedať, či si podal žiadosť o maďarské občianstvo.

„Maďarský zákon to rieši dosť elegantne. Dáva každému na rozhodnutie, každý sa osobne môže rozhodnúť či to urobí alebo nie. A je to jeho vec a vec maďarských úradov, či to urobia alebo nie. Takže sa riadim podľa tejto myšlienky,“ povedal pre agentúru SITA Csáky.

Zároveň dodal, že veľa ľudí sa ho pýtalo, ako je správne zachovať sa v takejto situácii a každému hovorí, že určitá trpezlivosť a určitá rezervovanosť je v tejto veci odporúčateľná. „A kým na Slovensku sú paranoidné spôsoby riešenia tejto problematiky, tak určitá opatrnosť v tejto veci je namieste,“ vyhlásil.

„Nikdy som neútočil na práva iných“

Csáky sa cíti byť uvedomelým občanom SR maďarskej národnosti a občanom Európy. „Ako nacionalistu každý hodnotí toho, kto útočí na práva iných. Ja som nikdy neútočil na práva iných, nikdy som sa nevyjadril negatívne o iných. Ja som obhajoval práva vlastnej komunity a seba samého,“ uviedol v súvislosti s tým, že ho niektorí označujú za maďarského nacionalistu.

Podľa Csákyho slovenská politika nie je pripravená na veľkorysosť smerom k menšinám. „Nie je to prejav vyspelosti a sebaistoty. Slovenská politika a ani spoločnosť nemá v sebe veľkorysosť v tejto oblasti. Inak povedané menšiny neznamenajú riziko pre žiadnu spoločnosť, v skutočnej demokracii to môže znamenať obohatenie spoločnosti.

Kto z nás môže tvrdiť, že je čistokrvne taký alebo inakší, sme tu pomiešaní stáročiami a históriou, pričom treba rešpektovať každého právo na to, aby sa hlásil ku ktorejkoľvek národnosti, respektíve keď má záujem, aby prezentoval svoje dvojaké alebo trojaké väzby, prečo nie? To znamená, ak niekto sa cíti byť súčasne dajme tomu Slovákom a Rómom alebo Rómom a Maďarom, tak treba možno rešpektovať aj túto dvojakú väzbu,“ vyhlásil Csáky.

Znamená to oficiálne uznanie dvojakých väzieb, pričom tie väzby nie sú proti sebe, ale skôr sa doplňujú, pričom tu všetci máme aj sekundárne štátne občianstvo, to je občianstvo EÚ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pál Csáky
Firmy a inštitúcie SMK-MKP Strana maďarskej komunity – Magyar Közösség Pártja