SMER-SD hrozí okrem Radičovej odvolaním aj Sulíkovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sulík
Foto: SITA/Michal Svítok

BRATISLAVA 19. mája (WEBNOVINY) – Predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi (SaS) hrozí odvolávanie. Najsilnejšej opozičnej strane Smer-SD prekáža, že na program schôdze nezaradil niektoré ich návrhy zákonov, kým návrhy s obdobnými procedurálnymi problémami na programe zostali. „Pokiaľ bude naďalej pokračovať obštrukcia, pokiaľ naďalej bude pokračovať obmedzovanie práv opozície zo strany predsedu Národnej rady SR, pokiaľ nedôjde urýchlene k zaradeniu týchto návrhov do programu národnej rady, je pripravený poslanecký klub predložiť návrh na odvolanie predsedu parlamentu,“ oznámil dnes po rokovaní predsedníctva strany jej líder Robert Fico.

„Pokiaľ sa vrátia zákony, ktoré majú byť prerokované na programe národnej rady do programu, tak to privítame, pretože je to naša agenda a tie zákony tam majú byť,“ povedal expremiér. Predseda parlamentu avizoval, že buď do programu opozičné návrhy zaradí, alebo vyradí vládnu novelu. Sulíkovi Fico vyčítal aj spôsob, akým sa zachoval k zdravotníkom, ktorí do parlamentu prišli s petíciou za zlepšenie podmienok v zdravotníctve. „Keby takéto niečo, čo predviedol pán Sulík, predviedol niekto iný v zahraničí, (…) tak by asi sám odstúpil, ale u neho neplatí nič,“ myslí si opozičný líder.

Sulík do programu nezaradil opozičné návrhy na zavedenie bankovej dane, na zníženie DPH na 19 percent a zmenu zákona o štátnom občianstve, pretože od ich odmietnutia na predchádzajúcej schôdzi ešte neuplynulo 6 mesiacov, ako to predpisuje rokovací poriadok. Vládnu novelu zákona o regulácii v sieťových odvetviach však v programe nechal, hoci sa o podobnej rokovalo aj na februárovej schôdzi.

Poslanci Smeru-SD sú naďalej odhodlaní podať návrh na odvolanie premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS), ktorá podľa nich zohrala kľúčovú rolu pri utorkovej (17. mája) voľbe generálneho prokurátora. Na mimoriadnej schôdzi, o ktorú chcú požiadať buď v piatok, alebo pondelok, chcú poslanci Smeru-SD verejnosti povedať aj ďalšie dôvody, prečo by Radičová nemala byť premiérka.

Fico tiež oznámil ďalšiu podmienku pre potenciálnych koaličných partnerov v budúcnosti. Ak sa koalícii podarí presadiť svoje znenie Zákonníka práce, Smer-SD bude požadovať jeho opätovnú zmenu do súčasnej podoby. Novelu zákonníka koaliční poslanci na aktuálnej schôdzi posunuli do druhého čítania.

Poslanci Smeru-SD budú na 18. schôdzi dôkladne sledovať rokovanie k bodom o slovensko-maďarských vzťahoch, osobitne si budú všímať aj novelu zákona o používaní jazykov národnostných menšín. „Ide o návrh zákona, ktorý je pre Slovenskú republiku mimoriadne nebezpečný,“ nazdáva sa.

Predseda parlamentu Richard Sulík (SaS) musí mimoriadnu schôdzu na žiadosť najmenej 30 poslancov zvolať do siedmich dní od doručenia návrhu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Richard SulíkRobert Fico
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a SolidaritaSMER-SD