Prezident sa sa stretol s malou Susane a jej matkou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zuzana Hartlová
Zuzana Hartlová z Martina so svojou dcérou Susan pred prezidentským palácom v Bratislave. Patrí medzi tie Slovenky, ktorým hrozí odňatie vlastných detí preto, lebo utiekli z problémového, často domácim násilím zmietaného vzťahu s cudzincom do svojej rodnej krajiny netušiac, že porušili zákon a hrozí im medzinárodný zatykač za únos svojho dieťaťa z krajiny tzv. obvyklého pobytu. Bratislava. 10. jún 2011. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 10. júna (WEBNOVINY) – S prezidentom Ivanom Gašparovičom sa počas dnešného Dňa otvorených dverí v Prezidentskom paláci stretla aj Martinčanka Zuzana Hartlová, ktorá čelí obvineniu z únosu vlastnej dcéry.

Odišla s ňou totiž od svojho priateľa v Španielsku a súd rozhodol, že dieťa sa musí vrátiť k otcovi. Počas dnešného krátkeho neoficiálneho stretnutia s prezidentom, na ktorom bola aj malá Susane, si podali ruky a žena poďakovala hlave štátu za angažovanosť Kancelárie prezidenta pri riešení jej situácie. Požiadala ho tiež, aby sa svojím pôsobením podieľal na pomoci pri vyriešení jej prípadu.

Matka Zuzany Hartlovej sa začiatkom mája obrátila na Kanceláriu prezidenta listom, v ktorom opísala jej príbeh a požiadala prezidenta, aby kancelária dozorovala na Okresnom súde v Martine pojednávanie 13. mája. Na základe jeho pokynu sa na ňom zúčastnil vedúci oddelenia styku s verejnosťou Dárius Rusnák, podľa ktorého pojednávanie bolo korektné až na agresívne a vulgárne útoky otca dievčatka. Na pojednávaní bol prítomný aj pracovník španielskeho veľvyslanectva.

V právomoci prezidenta nie je meniť rozhodnutia súdov, môžeme jej iba pomáhať v zmysle zákonov.hovorca prezidenta SR Marek Trubač

Ako pre agentúru SITA uviedol prezidentov hovorca Marek Trubač, napriek tomu, že hlava štátu nemá kompetencie a možnosti zasahovať do rozhodnutia súdov, je toho názoru, že slovenský občan, konkrétne malá Susane, by mala zostať na území Slovenska, kde má lepšie sociálno-ekonomické prostredie a kde sa o ňu matka vzorne stará.

Kancelária prezidenta odporučila Zuzane Hartlovej odvolať sa v ďalšom konaní proti rozhodnutiu súdu. „Budeme hlavne právnou pomocou a poradenstvom participovať na riešení ďalších právnych alebo iných úkonov aj spolu s ďalšími úradmi štátnej správy,“ uviedol Trubač. Ak by bolo potrebné vycestovať na pojednávanie do zahraničia, konzulárny odbor ministerstva zahraničných vecí je podľa neho pripravený riešiť tento spor. V kontakte s Hartlovou zostáva aj oddelenie styku s verejnosťou Kancelárie prezidenta. „V právomoci prezidenta nie je meniť rozhodnutia súdov, môžeme jej iba pomáhať v zmysle zákonov,“ dodal.

Zuzana Hartlová
Foto: SITA/Marián Peiger
Zuzana Hartlová
Foto: SITA/Marián Peiger

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dárius RusnákIvan GašparovičMarek TrubačZuzana Hartlová