Odvolanie Ľ. Zburína je unáhlené a rizikové, tvrdí Čaplovič

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Čaplovič
Foto: Ilustračné foto SITA/Nina Bednáriková
BRATISLAVA 31. októbra (WEBNOVINY) – Šéf školského parlamentného výboru Dušan Čaplovič kritizuje odvolanie riaditeľa Študentského pôžičkového fondu (ŠPF) Ľubomíra Zburína. Podobne ako Zburín, aj on v jeho odvolaní číta politické ambície a iné plány s fondom.

„Mám vážnu obavu, že aj týmto rozhodnutím sa vytvorila cesta pre jeho likvidáciu, ako neštátneho účelového fondu, ktorou nie je komerčná činnosť, ale je súčasťou sociálnej podpory študentov,“ hovorí Čaplovič.

Zastáva sa Zburína, ktorý podľa neho odmietal postupnú premenu funkcie tohto fondu na postupy privátnych bánk s cieľom zarábať na študentoch. „Žiaľ, súčasné účelové zloženie Rady a Dozornej rady ŠPF vytvára priestor pre jeho premenu, ktorá bude slúžiť len zisku a nie pomoci študentom,“ poznamenal Čaplovič.

Pripomína, že ŠPF bol zriadený vo verejnom záujme, pretože, finančná podpora študentov, aj prístupnou pôžičkou, je investícia pre schopných, najmä tých, ktorých rodičia si nemôžu dovoliť podporu svojich detí.

„Minister Eugen Jurzyca zvolil však deštrukčnú metódu voči ŠPF, konkrétne prostredníctvom svojich nových delegovaných zástupcov, ktorí konali, ak nie unáhlene, tak až vzácne účelovo,“ nazdáva sa Čaplovič.

Z pozície predsedu školského parlamentného výboru očakával ďalšie rokovania, ktorých predmetom by bola zodpovedná diskusia o budúcnosti ŠPF. Zbavenie Zburína funkcie v čase vlády s obmedzenými kompetenciami nepovažuje za šťastné.

„Jeho odvolanie spadá do obdobia, keď odchádzajúca pravicová vláda Ivety Radičovej stratila mnohé kompetencie aj v personálnej politike, a tak sa ich snaží urýchlene konať aspoň prostredníctvom svojich delegovaných zástupcov, v tomto prípade Radou ŠPF, ktorú ovládli nominanti ministra Eugena Jurzycu a člena školského výboru NR SR Miroslava Beblavého,“ uviedol Čaplovič. Kvalita a efektívnosť fungovania ŠPF je podľa neho diskutabilná vec, pri ktorej treba však predovšetkým hodnotiť doterajšiu prácu a plnenie samotného poslania fondu. „Ak však chceme človeka biť, tak palicu nájdeme,“ dodal Čaplovič.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dušan ČaplovičEugen Jurzyca