Vláda rozhodne o osude Anny Bubeníkovej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Anna Bubeníková
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 10. januára (WEBNOVINY) –

Kauza Gorila

V údajných dokumentoch s názvom Gorila a Gorila 1 sa píše o údajnom ovplyvňovaní politiky finančnou skupinou Penta. Rozsiahly materiál popisuje dosadzovanie politických nominantov do štátnych podnikov, provízie pri privatizácii a pavučinu vzťahov naprieč politikou, podnikateľskou sférou a bezpečnostnými zložkami. Údajný spis SIS sa nedávno objavil na internete.

Prepisy odpočúvaných rozhovorov, ktoré unikli na verejnosť si môžete prečítať TU

Bývalý šéf oddelenia osobitných činností Úradu boja proti korupcii Ján Rejda priznal, že chodil do bratislavského bytu na Vazovovej ulici, kde sa stretával so Zoltánom Vargom, prepojeným na finančnú skupinu Penta. Rejda je zatiaľ jediným, kto potvrdil pravosť aspoň niektorých informácií z údajného spisu.

Kauzu Gorila by mal preskúmať Európsky úrad boja proti podvodom, na túto inštitúciu sa so žiadosťou o nezávislé vyšetrenie obrátilo hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti.

Vyšetrenie údajného spisu Gorila podľa premiérky zastalo na prokuratúre. Takéto odpovede dostáva predsedníčka vlády SR Iveta Radičová, keď sa zaujíma o vyšetrovanie údajných dokumentov Gorila, ale aj iných káuz.

Pre kauzu Gorila boli zriadené dva špeciálne tímy. Jeden zriadil Daniel Lipšic a druhý Generálna prokuratúra SR.

Vláda sa na svojom stredajšom zasadnutí bude okrem iného zaoberať aj odvolaním predsedníčky Výkonného výboru FNM Anny Bubeníkovej. Návrh predložil minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS). S predložením uvedeného návrhu na rokovanie vlády súhlasil aj prezident SR Ivan Gašparovič.

Vláda sa na svojom stredajšom zasadnutí bude okrem iného zaoberať aj odvolaním predsedníčky Výkonného výboru Fondu národného majetku (FNM) Anny Bubeníkovej.

Návrh predložil minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS).

Dôvodom má byť to, že sa o predsedníčke fondu píše v údajnom dokumente Gorila. S predložením uvedeného návrhu na rokovanie vlády súhlasil aj prezident SR Ivan Gašparovič.

Ministri za KDH budú na rokovaní vlády hlasovať za odvolanie predsedníčky výkonného výboru Fondu národného majetku Anny Bubeníkovej. Ako pre agentúru SITA uviedol hovorca KDH Matej Kováč, stanovisko vyplynulo z rokovania ministrov s Bubeníkovou.

Most-Híd nesúhlasí s odvolaním AnnyBubeníkovej

Svoj postoj k odvolaniu Bubeníkovej na stredajšej vláde avizoval aj Most-Híd. Predsedníctvo strany neodporúča svojim členom vo vláde hlasovať za odvolanie Bubeníkovej. Po rokovaní predsedníctva strany to šéf Mosta-Híd Béla Bugár na tlačovej besede zdôvodnil tým, že orgány činné v trestnom konaní nepotvrdili trestnosť jej konania.

Ak sa objavia na vláde nové skutočnosti, môžu ministri za Most-Híd svoje stanovisko prehodnotiť. Ak kompetentné orgány preukážu, že bol porušený zákon, Most-Híd nemá problém hlasovať za jej odvolanie. Bugár tiež upozornil, že v údajnom spise SIS Gorila nie sú len pravdivé informácie.

Šéfka spravodlivostí vidí údajnú kauzu rovnako ako SKDÚ

Podpredsedníčka SDKÚ-DS Lucia Žitňanská nemá dôvod vidieť veci v kauze Gorila inak ako jej kolegovia z SDKÚ-DS. Ako uviedla dnes na tlačovej besede, vláda by si mala predsedníčku výkonného výboru Fondu národného majetku Annu Bubeníkovú pred rozhodnutím o jej odvolaní vypočuť. Ivan Mikloš povedal, že nemá dôvod Bubeníkovej neveriť.

KDH nepodporí návrh SaS

Figeľ zároveň oznámil, že poslanci KDH nepodporia zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR, ktoré navrhuje SaS. Podľa neho je otázne, prečo s tým SaS prichádza teraz, keď dokument mali dávno. Na druhej strane upozornil, že SaS chce riešiť to, na čo parlament kompetenciu nemá.

„Spis mal predseda SaS ešte pred poslednými voľbami od bývalého šéfa kontrarozviedky SIS. Predseda tejto strany by mal vysvetliť, ako sa k spisu dostal, prečo mal oň záujem, ako s ním naložil,“ vyhlásil Figeľ.

Zároveň upozornil, že pri rokovaniach o Fonde národného majetku (FNM) záležalo SaS pred dvomi rokmi na obsadení funkcie štatutára fondu. „Nebolo to o vetovaní nominácie. Čo sa zmenilo od leta 2010, keď predkladal (minister hospodárstva Juraj Miškov – pozn. SITA) vláde aj meno Anna Bubeníková? Nevzniesol vtedy námietku,“ konštatoval.

Lipšicov tím preverí všetkých, ktorí sa v Gorile spomínajú

Predmetom vyšetrovania kauzy Gorila budú podľa ministra vnútra a podpredsedu KDH Daniela Lipšica všetci, ktorí sa v údajnom spise Gorila spomínajú.

Lipšic
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Ako uviedol Lipšic v utorok na tlačovej besede, týka sa to aj členov KDH, ktorí sú uvedení v spise, teda Stanislava Janotu a Milana Krajniaka. Tí počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu pôsobili vo Fonde národného majetku. Lipšic zároveň uviedol, že s Krajniakom, ktorý je jeho blízkym spolupracovníkom na ministerstve vnútra, o kauze hovoril.

„Rázne to poprel,“ konštatoval. Podľa Lipšica každý, kto je spomínaný v spise, bude predmetom vyšetrovania. „Stíhame ľudí aj z vlastného rezortu. Aj keby tam bol aj môj blízky rodinný príslušník a porušil zákon, budú vyvodené konzekvencie,“ zdôraznil.

V údajnom spise Gorila sa spomína aj meno bývalého predsedu KDH a dnes šéfa parlamentu Pavla Hrušovského. Ten odmieta akékoľvek podozrenia, že by mal vzťah k nejakým veľkým peniazom. Zároveň tvrdí, že KDH sa na korupcii nepodieľalo. Ak by mal také informácie, konal by a kontaktoval kompetentné orgány.

Hrušovský v utorok zvolal predsedov výborov, ktoré majú na starosti kontrolu tajných služieb a bezpečnostných zložiek. Požiadal ich, aby sa výbory, ak na to bude vôľa, zaoberali aj kauzou Gorila.

Viac otázok ako odpovedi

Predseda KDH Ján Figeľ si myslí, že po kauzách SIS a Vojenského obranného spravodajstva (VOS) nastal čas na otvorenie diskusie a transformácie troch slovenských spravodajských služieb, ktorých výsledkom práce sú škandály alebo neefektívnosť. Ako uviedol Figeľ v utorok na tlačovej besede, údajný dokument Gorila vytvára viac otázok ako odpovedí.
Figeľ, lipšic
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

„To, čo sa dialo pri minulom vyšetrovaní kauzy, hovorí o zlyhávaní štátnych orgánov a potláčaní politickej korupcie. Ak nie v personálnej koncovke, tak v tom, že príslušné orgány nedokázali odstrániť podozrenie, že politická korupcia rozhoduje,“ povedal s tým, že KDH odmieta akékoľvek podozrenia z politickej korupcie. „Ide o dôveryhodnosť inštitúcií, republiky a politiky,“ dodal.

Predsedníčka vlády Iveta Radičová dostala vo štvrtok 5. januára od ministra hospodárstva Juraja Miškova písomný návrh na odvolanie predsedníčky výkonného výboru Fondu národného majetku. Vláda bude o návrhu Miškova rokovať na svojom najbližšom zasadnutí v stredu. Návrh podal vzhľadom na zatiaľ nepotvrdené, ale veľmi vážne podozrenia vyplývajúce z údajných materiálov s názvom Gorila. Bubeníková informácie z dokumentu Gorila vylúčila a podala trestné oznámenie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Béla BugárIvan GašparovičIvan MiklošIveta RadičováJán FigeľJán RejdaJuraj MiškovLucia Žitňanská