Anna Bubeníková už nie je šéfkou FNM

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Anna Bubeníková
Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Juraj Miškov
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 11. januára (WEBNOVINY) – Vláda odvolala šéfku Fondu národného majetku (FNM) Annu Bubeníkovú z funkcie.

Ministri za stranu Most-Híd podľa ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona napokon zahlasovali za odvolanie šéfky Fondu národného majetku Anny Bubeníkovej preto, že na dnešné rokovanie kabinetu prišli ďalšie informácie.

„Jednak umocnili podozrenia a bolo to celkovo a jednoznačne politické rozhodovanie, pretože sme to takto cítili, že je správne a preto sme sa takto rozhodli,“ uviedol Simon. Podľa neho nešlo o potvrdenie podozrení voči Bubeníkovej, ktoré pramenia z údajného dokumentu SIS Gorila.

„To, že aká miera pochybenia je alebo nie je alebo trestnoprávna zodpovednosť, je v rovine vyšetrovania, na ktoré je nasadený vyšetrovací tím,“ dodal s tým, že to nie je úlohou vlády alebo politickej reprezentácie.

Predsedníctvo strany pôvodne v utorok odporučilo ministrom za Most-Híd, aby za odvolanie nehlasovali, ale v prípade nových informácií mohli rozhodnutie prehodnotiť. Bubeníkovú odvolala vláda na návrh ministra hospodárstva Juraja Miškova (SaS) hlasmi ministrov za SaS, KDH, Most-Híd, za bola aj premiérka Iveta Radičová.

O Bubeníkovej sa v známom medializovanom dokumente – údajnom spise o odpočúvaní jedného bytu zo strany SIS s názvom Gorila uvádzajú rôzne podozrenia. V tomto materiáli, publikovanom na internete, sa píše o údajnom ovplyvňovaní politiky finančnou skupinou Penta. Rozsiahly materiál popisuje dosadzovanie politických nominantov do štátnych podnikov, provízie pri privatizácii a pavučinu vzťahov naprieč politikou, podnikateľskou sférou a bezpečnostnými zložkami. Bubeníková informácie o jej osobe, uvedené v dokumente, odmieta.

Desať ministrov odvolalo Bubeníkovú

Za odvolanie Bubeníkovej bolo desať členov vlády, podľa Miškova aj premiérka Iveta Radičová. Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) hovorí, že pri tak vážnych podozreniach, ako sú pri Bubeníkovej, nemôže takýto človek zostávať na tak vysokom poste. Napriek odvolaniu Bubeníkovej oslovení ministri nehovoria o tom, či je spis Gorila pravdivý.
Mikulas dzurinda
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Dnes išlo len o vyvodenie politickej zodpovednosti, vláda nemá kompetencie vyšetrovateľa, zhodli sa členovia kabinetu.

Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda vyhodnotil dnešné odvolanie Bubeníkovej ako súčasť predvolebnej kampane.

Dnes upratovali partneri v SDKÚ-DS, Dzurinda očakáva, že od štvrtka začnú upratovať vo vlastných radoch. Konkrétne spomenul ministra vnútra a jedného z jeho najbližších spolupracovníkov. Šéfka fondu ešte predtým obvinila ministra z viacerých krokov, ktorými mal poškodiť záujmy Slovenska.

„Anna Bubeníková ma účelovo, klamlivo a falošne obviňuje z presadzovania piatich krokov, ktorým údajne svojím presadzovaním verejného záujmu zabránila, a ktoré by údajne mali byť skutočným dôvodom mojej žiadosti o jej odvolanie. Všetky uvedené obvinenia sú krivé, nepravdivé. Je to rev gorily, ktorej hrozí, že skončí zavretá v klietke. Po porade so svojím právnikom podniknem kroky smerujúce k ochrane svojho mena, i k trestnému oznámeniu za ohováranie,“ uviedol Miškov.

Premiérka hlasovala „za“

Premiérka Iveta Radičová sa rozhodla zahlasovať za odvolanie predsedníčky Fondu národného majetku SR Anny Bubeníkovej pre možnosť prepojenia finančnej sféry, podnikateľov a politiky.
Iveta Radičová
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

“Materiál poukazuje na možnosť, že politici sú totálne ovládaní podnikateľskou sférou a finančnými záujmami. Nie je mojou povinnosťou vyšetrovať autentickosť tohto materiálu, ale sú tu pochybnosti, a to je dôvod na takéto rozhodnutie,“ povedala na dnešnej tlačovej besede po rokovaní vlády Radičová.

“Pochybnosť nevznikla dnes na vláde. Dnes to nebolo rokovanie o konkrétnej osobe, to bola principiálna diskusia. Veľmi vážna diskusia s vetou: takéto možné prepojenie je katastrofou pre Slovensko,“ dodala Radičová. Odkaz materiálu Gorila považuje premiérka za “najkatastrofickejší odkaz“. “Vyšetrovanie pokračuje,“ konštatovala Radičová, s tým, že aj ostatní politici, ktorí sa spomínajú v materiáli Gorila, by mali zvážiť svoje ďalšie pôsobenie v politike.

Bubeníková obvinenia z kauzy Gorila odmieta

Anna Bubeníková rozhodnutie ministrov plne rešpektuje. „Zároveň však chcem opätovne zdôrazniť, že všetky obvinenia, ktoré sú uvedené v spise Gorila, sú absolútne nepravdivé a vykonštruované,“ napísala Bubeníková v stanovisku, ktoré agentúre SITA poslal riaditeľ Kancelárie predsedníčky výkonného výboru FNM Miloslav Homola.
Odpocuvanie
Foto: timburl.com

Bubeníková ešte pred rozhodnutím vlády podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenia zo spáchania trestného činu ohovárania s úmyslom poškodiť ju v zamestnaní a v rodinných vzťahoch.

Požaduje odhaliť „osoby, ktoré sa za touto konšpiráciou skrývajú“.

Som presvedčená, že jeho motivácia bola jednoznačná a súvisela s aktivitami Fondu národného majetku. Už od samého začiatku od nástupu Juraja Miškova do funkcie mu prekážalo, že výkon práv akcionára v spoločnostiach s majetkovou účasťou štátu nemôže vykonávať plne autonómne a teda nemá dosah na konkrétne prípady spojené s privatizáciou,“ nazdáva sa Bubeníková.

. „Snahou FNM a jej vedenia vždy bolo nakladať s verejným majetkom s odbornou starostlivosťou a vo verejnom záujme, čo spôsobilo konflikt so záujmami ministra hospodárstva,“ tvrdí Bubeníková.

Lipšic s rozhodnutím vlády súhlasí

Lipšic
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) je presvedčený, že pri takých vážnych podozreniach, aké sú voči odvolanej šéfke FNM Anne Bubeníkovej, by iné rozhodnutie, ako odvolanie, nebolo dobré.

„Pri tak vážnych podozreniach je osoba v tak vysokej pozícii proste neprijateľná,“ vyhlásil Lipšic. Podozrenia z údajného spisu Gorila bude preverovať vyšetrovací tím. Ak by sa aj voči iným ľuďom, nominantom v štátnych podnikoch, spomínaným v Gorile, preukázalo, že tieto indície sú pravdivé, podľa Lipšica by sa mala aj voči nim vyvodiť zodpovednosť.

„Ak sa preukáže, že tie indície sú relevantné, tak áno. Pani Bubeníkovej to bolo preukázané a plus ona bola trochu v inej pozícii aj v tomto spise, ako všetci ostatní,“ dodal Lipšic. Žiadosti o súčinnosť SIS pri vyšetrovaní prípadu vyšetrovatelia už poslali. Podľa Lipšica by bolo chybou, ak by tempo trestného procesu určoval politický cyklus a voľby. Podľa neho vyšetrovanie kauzy už napreduje. „Niektoré okolnosti sa skôr potvrdzujú. Možno nie v rovnakej podobe, ako boli v tom spise opisované, ale v mierne pozmenenej,“ vyhlásil Lipšic. Podľa jeho slov ide o informácie z verejných zdrojov, ktoré sa dajú ľahko overiť.

Verí, že príde doba, keď sa bude hovoriť aj o tom, prečo sa prípad v minulosti razantne nevyšetroval. „Či to bolo z dôvodu nekompetentnosti, alebo to bol konkrétny cieľ, to neviem posúdiť,“ povedal Lipšic. Bubeníkovú odvolala vláda na návrh ministra hospodárstva Juraja Miškova (SaS) hlasmi ministrov za SaS, KDH, Most-Híd, za bola aj premiérka Iveta Radičová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anna BubeníkováDaniel LipšicIveta RadičováMikuláš Dzurinda
Firmy a inštitúcie MH Ministerstvo hospodárstva SRSPP Slovenský plynárenský priemysel