Strečno je neprejazdné, na východe skončil sypač v priekope

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Autobus
sneh
Zima, kalamita
Foto: Ilustračné foto SITA/AP

BRATISLAVA 15. januára (WEBNOVINY) – V celom Žilinskom kraji momentálne sneží, stále neprejazdný je hlavný ťah popod Strečno, odstraňujú tam prevrátený kamión.

Všetky cesty a horské priechody sú napriek vytrvalému sneženiu zjazdné, najmä na Orave však musia vodiči rátať s piatimi až desiatimi centimetrami utlačeného alebo kašovitého snehu.

Na Orave v okolí Trstenej a Námestova cestári aktuálne hlásia aj husté sneženie a zníženú viditeľnosť do 200 metrov. Vytrvalo sneží aj na Kysuciach.

Ako agentúru SITA ďalej informoval Vladislav Sedliaček z centrálneho dispečingu žilinskej krajskej správy ciest, na cestách I. triedy sú miestami dva až tri, na Orave štyri až päť centimetrov kašovitého snehu. Na cestách II. a III. triedy dva až tri centimetre kašovitého, na Orave a Liptove tri až desať centimetrov utlačeného snehu. Prevažne mokré cesty sú len v Turci.

Na rýchlostnej ceste R3 na Hornej Orave treba rátať s dvojcentimetrovou vrstvou kašovitého snehu, diaľnica D1 na Liptove je mokrá, miestami pokrytá centimetrom kašovitého snehu. Teploty vzduchu sa pohybujú od mínus dvoch do mínus piatich stupňov, poľadovicu cestári nehlásia, snehové jazyky sa môžu vytvárať na Orave.

Bez obmedzení a prejazdné sú aj všetky horské priechody v Žilinskom kraji. Na väčšine z nich treba rátať s dvoma až tromi centimetrami kašovitého alebo utlačeného snehu, na Makove s tromi centimetrami čerstvého snehu. Huty na Orave sú pre kamióny nad 10 metrov zjazdné len so snehovými reťazami. Pre nákladné autá s dĺžkou viac ako 12 metrov sú po celú zimu uzavreté priechody Semeteš, Rovná Hora, Huty, Príslop a Fačkovské sedlo, kamióny nad 7,5 tony nesmú v zime jazdiť po ceste z Novej Bystrice do Oravskej Lesnej a najnovšie ani cez Rovnú Horu medzi Terchovou a Zázrivou.

Sypač skončil v priekope

V Prešovskom kraji sú všetky cesty zjazdné. Na niektorých úsekoch sa ale pre husté sneženie a silný vietor vytvárajú záveje a snehové jazyky. Cestári majú v teréne sypače s radlicami. Hasiči v Prešovskom kraji dnes od rána zasahovali pri 11 dopravných nehodách, na ktoré do veľkej miery vplývalo zlé počasie.
Sneh
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

Husté sneženie, vietor, poľadovica záveje a snehové jazyky komplikovali vodičom jazdu hlavne v severných okresoch Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa a Medzilaborce.

Podľa vyjadrenia operačného dôstojníka Petra Kubíka z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru sa všetky dopravného nehody zaobišli bez vážnejších zranení.

Popoludní okolo 14:00 v obci Krásny Brod v okrese Medzilaborce skončil v priekope aj sypač, ktorý patrí Správe a údržbe ciest Prešovského samosprávneho kraja. Dispečer Strediska údržby Humenné Ľubomír Galanda uviedol, že momentálne zisťujú, či na jeho vytiahnutie budú potrebovať žeriav. V okrese Humenné sú cesty mokré, v okresoch Medzilaborce a Snina je na vozovkách utlačený sneh.

Záveje a snehové jazyky sa vytvárajú na cestách okresov Prešov, Sabinov a Bardejov. V prešovskej oblasti sú to hlavne úseky ciest III. triedy v okolí obcí Hermanovce, Renčišov, Jarovnice, Ražňany, Terňa, Mošurov a Bajerovce. Husté sneženie komplikuje prejazdnosť aj smerom pri Obručnom v okrese Bardejov blízko pri hranici s Poľskom.

Hrozí veľké lavínové nebezpečenstvo

Horská záchranná služba (HZS) upozorňuje na zvýšené lavínové nebezpečenstvo. Ako informuje HZS na svojej webstránke, vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí na Slovensku sa vplyvom intenzívneho sneženia, silného vetra a nízkych teplôt vytvorilo veľké lavínové nebezpečenstvo, teda nebezpečenstvo 4. stupňa z 5-dielnej medzinárodnej stupnice.

Uvoľnenie lavín na väčšine strmých svahov môže spôsobiť už i malé dodatočné zaťaženie snehovej pokrývky, napríklad aj samotný horolezec alebo turista so snežnicami či lyžiar počas zjazdu, varujú horskí záchranári. Možný je výskyt stredne veľkých, prípadne aj veľkých, spontánnych lavín. Túry vo vysokohorskom teréne v týchto podmienkach sú veľmi obmedzené a HZS ich neodporúča.
Horská služba Tatry
Foto: SITA

Podľa horskej služby dnes ráno v našich horách opäť takmer všade snežilo.

Teplota vzduchu sa pohybovala od -20 až po -8 °C.

Fúkal severný čerstvý až silný vietor s rýchlosťou do 50 km/hod., v Nízkych Tatrách až búrlivý s rýchlosťou do 75 km/hod., v nárazoch dosahoval silu víchrice s rýchlosťou do 90 km/hod.

Za posledných 24 hodín opäť pripadlo od desať do 35 cm nového snehu. Za poslednú periódu sneženia (posledné tri dni) napadlo aj 80 cm prachového snehu.

Nový sneh je previevaný na záveterné svahy a do žľabov, kde sa formujú málo stabilné snehové dosky, vankúše a preveje. Na náveterných stranách sú tvrdé dosky, na ktorých sa môže nachádzať nový prachový sneh.

Rozloženie snehovej pokrývky je vplyvom vetra veľmi nerovnomerné. V žľaboch a muldách môže snehová pokrývka dosahovať výšku aj viac ako 2,5 m. Podrobné informácie sú na stránkach Horskej záchrannej služby www.hzs.sk a www.laviny.sk. Vyznačené lyžiarske trate sú bezpečné.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav