Sneženie v Bratislave má na svedomí už desiatku nehôd

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Život na Slovensku komplikuje sneh
V súvislosti s hustým snežením a silným vetrom zasahovali hasiči v Banskobystrickom kraji vo štvrtok a dnes do 6:00 spolu 39-krát. Išlo o odstraňovanie spadnutých stromov z ciest, ulíc, osobných áut a verejnoprospešných zariadení. Informoval o tom krajský hovorca hasičov Erik Piater s tým, že celkovo vo štvrtok a dnes do 6:00 vykonali hasiči v kraji 56 výjazdov, z toho tri k požiarom a 14 k dopravný nehodám, pri ktorých sa nikto nezranil. Foto: SITA/Branislav Račko

BRATISLAVA 17. januára (WEBNOVINY) – V priebehu troch hodín dnešného dňa bratislavská polícia zaznamenala v hlavnom meste 13 dopravných nehôd a škodových udalostí. Agentúru SITA informovala bratislavská policajná hovorkyňa Petra Hrášková.

Podľa Slovenskej správy ciest na juhozápade Slovenska napadol na vozovky nový sneh do 2 centimetrov.

Policajti preto upozorňujú všetkých účastníkov cestnej premávky, aby svoje správanie na komunikáciách prispôsobili poveternostným podmienkam. Vodičov vyzývajú, aby znížili rýchlosť a dodržiavali bezpečnú vzdialenosť medzi vozidlami.

Mesto naďalej vyzýva vodičov aj k opatrnosti vzhľadom na chodcov. Pri chodníkoch sa totiž vytvára kašovitý sneh a neohľaduplnou jazdou môžu chodcov ohroziť.

Naopak, chodcov policajti dôrazne upozorňujú, aby na prechod cez cestu využívali len vyznačené priechody pre chodcov a cez komunikáciu prechádzali len v prípade, keď neohrozia seba a neobmedzia vodičov. „Bezohľadným vstupovaním na vozovku mimo priechodu neohrozujete len seba, ale aj vodiča a posádku vozidla,“ upozorňujú policajti. Brzdná dráha vozidla je za súčasných poveternostných podmienok dlhšia ako na suchej vozovke.

Cesty sa snažia odhŕňať

Sneh
Foto: Ilustračné foto SITA/Ivan Fleischer Foto: Ilustračné foto SITA/Ivan Fleischer

Na bratislavských cestách je od pol šiestej ráno 54 mechanizmov, ktoré sprejazdňujú cesty od napadnutého snehu. Ide v poradí len o druhý celomestský výjazd počas tejto zimnej sezóny.

Ako agentúru SITA informoval hovorca primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy, v meste posýpajú, v niektorých miestach pri odhŕňaní snehu použili pluhy.

V teréne je 81 ľudí, ktorí čistia autobusové zastávky smerujúce k nemocniciach alebo sociálnym zariadeniam. Na cestách sú okrem mestských vozidiel aj vozidlá jednotlivých mestských častí, ktoré sa starajú o vnútrosídliskové komunikácie.

Dúbravka, Koliba a Sitina sú neprejazdné

Podľa najnovších správ priebežne uzavreli tunel Sitina v smere z diaľnice D2 do Petržalky. Dopravu v blízkosti Kramárov komplikujú aj trolejbusy a autobusy, ktoré majú problémy s rozbehom na šmykľavej vozovke najmä v strmšom teréne.

Mestská hromadná doprava pre napadnutý sneh nepremáva ani v Dúbravke na Agátovej ulici pri zjazde do Devínskej Novej Vsi.
Sneh
Foto: SITA

Neprejazdná je aj bratislavská Koliba.

Nebezpečenstvo šmyku hlásia vodiči aj na Bajkalskej a Rožňavskej ulici, a zhustená premávka, ktorá si vyžaduje niekoľko desiatok minút čakania, je na viacerých hlavných ťahoch.

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Agáta Staneková, ráno MHD nejazdila ani v Rači, momentálne je však už sprejazdnená.

Dodala, že vážnu situáciu zatiaľ riešiť nemuseli, na cestách však došlo k niekoľkým menším zrážkam autobusov aj autobusov s osobnými automobilmi. To sa stalo napríklad na križovatke ciest Furdekova a Mlynarovičova.

O výraznom zdržaní pri cestovaní MHD hovorkyňa Dopravného podniku informácie nemá, niektoré spoje však môžu meškať, keďže pre opatrnejšiu jazdu vodičov je premávka na bratislavských cestách zhustená.

Obmedzenie platí pre Donovaly

Donovaly
Foto: SITA/Dušan Hein

Cestárom v Banskobystrickom kraji sa pri dnešnom snežení zatiaľ darí udržiavať všetky cesta vrátane horských priechodov zjazdné. V dolinách a kotlinách sú vozovky mokré, na horách pokryté najviac trojcentimetrovou vrstvou kašovitého alebo utlačeného snehu.

Horský priechod Donovaly je prejazdný od 12:00 pre všetky motorové vozidlá. Informovalo o tom operačné stredisko KR PZ v Banskej Bystrici. Horský priechod bol pre utlačený sneh na vozovke neprejazdný pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov od 7:20.

Priechody Šturec, Čertovica a Besník (Pusté Pole) sú zjazdné bez obmedzení, na vozovke je kašovitý sneh do hrúbky tri, v prípade Šturca dva centimetre. Agentúru SITA informovala dispečerka zimnej údržby Banskobystrickej regionálnej správy ciest Andrea Wittmannová.

Predpoveď počasia na stredu

V stredu bude oblačno až zamračené, ojedinele aj prechodne zmenšená oblačnosť. Miestami, najmä v severnej polovici a na východe sa vyskytne občasné sneženie. Len na západe hlásia meteorológovia ojedinele aj zrážky dažďa so snehom.

Najvyššia denná teplota vystúpi na -1 až +4, na východe miestami okolo -3 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 metrov bude okolo 7 stupňov pod nulou.

Fúkať bude len slabý premenlivý, na západnom Slovensku západný až severozápadný vietor rýchlosťou 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h). Na východe – okrem Spiša a Gemera – popoludní prevažne južný vietor do 4 m/s (15 km/h).

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír Andrassy