Ivan Mikloš sa s Dzurindom rozprával o Gorile už v roku 2008

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mikloš, Dzurinda
Zľava: Minister financií Ivan Mikloš a predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda prichádzajú na stretnutie koaličných lídrov do centrály SDKÚ-DS. Foto: Ilustračné foto SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 22. januára (WEBNOVINY) – Podpredseda SDKÚ-DS a minister financií Ivan Mikloš pripúšťa, že o údajných informáciách, ktoré obsahuje aj údajný spis Gorila sa so straníckym šéfom Mikulášom Dzurindom rozprával raz asi v roku 2008, keď mu hovoril, že tu také niečo poletuje a že ho navštívil novinár Tom Nicholson.

Potom sa o tom Mikloš dozvedel pri nominácii Anny Bubeníkovej na post šéfky FNM, keď ho informoval predseda SaS Richard Sulík, že taký dokument existuje, ktorý má byť prepisom údajných odposluchov. „Ktorý vraj má hovoriť o tom, že pani Bubeníková je zapletená do nejakých korupčných problémov,“ dodal Mikloš v relácii TV Markíza Na telo. Bubeníkovej sa potom na to Mikloš pýtal.

Podľa Jozefa Kollára je Gorilou ohrozený základ štátu

Predseda poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár neverí tomu, že čelní predstavitelia SDKÚ-DS túto informáciu nemali. Kollár však nepovažuje na kauze Gorila za dôležité to, čo kto kedy vedel a mohol urobiť, alebo neurobil. Podstatné je tu podľa neho úplne niečo iné. „V tejto kauze sú ohrozené úplne základné fundamenty tohto štátu,“ vyhlásil Kollár. Podľa jeho slov treba v tomto prípade rozlišovať trestnoprávnu rovinu, kde si treba počkať na výsledky vyšetrovania a rovinu morálno-etickú. Zopakoval názor predsedu SaS Richarda Sulíka, že Mikloš by mal odísť z politiky „Ja keď som vstupoval do politiky, tak som vedel, že štát je prehnitý,“ vyhlásil Kollár s tým, že ho prekvapilo, že je prehnitý až do takej miery.

Na margo toho, že predstavitelia SaS vedeli o spise Gorila dávnejšie a nič s ním nerobili, Kollár reagoval, že mali uistenie, že premiérka Iveta Radičová má tiež tieto informácie. Podľa Mikloša môže byť tento prípad dôsledne vyšetrený len vtedy, ak do neho nebudú vstupovať politici. „Pretože politici samozrejme majú aj iné záujmy,“ tvrdí Mikloš. Viackrát v relácii upozornil, že prípad polícia v minulosti nevyšetrila a nedospela k záverom, že treba začať trestné stíhanie. „Teraz pred voľbami majú samozrejme naši oponenti alebo súperi záujem pošpiniť nás, majú záujem profitovať z toho politicky,“ myslí si Mikloš. Obaja politici sa zhodli v tom, že zásadné bude, či sa kauza skutočne dôsledne vyšetrí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan MiklošIveta RadičováJozef KollárMikuláš DzurindaRichard SulíkTom Nicholson