Iveta Radičová priznala stretnutia s Pentou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Iveta radicova
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 2. februára (WEBNOVINY) – Premiérka Iveta Radičová priznala, že ju doma navštívili viacerí ľudia z Penty, ale nie v čase, keď bola vo vrcholových politických funkciách.

Či bol medzi nimi aj akcionár Penty Jaroslav Haščák, Radičová nepotvrdila, ani nevyvrátila. „V mojom dome bolo za tie roky tisíc ľudí na návšteve. Možno aj viac. A ja som rada, že môj dom je ústretový a pohodlný rôznym ľuďom,“ povedala vo štvrtok po rokovaní parlamentného výboru na kontrolu činnosti obranného spravodajstva.

Premiérka nechcela komentovať vyjadrenie Penty, že Haščák ju navštevoval. „Na hovorcu nejakej firmy ako premiérka reagovať nebudem. To vážne ma idete vťahovať do nejakých gorilích hier? Prepáčte, tak toto zásadne odmietam!“ vyhlásila.

Radičová zdôraznila, že je povinnosťou premiéra, ministrov aj poslancov, aby sa v rámci tripartity stretávali s predstaviteľmi zamestnávateľov a zástupcov zamestnancov. „A vy azda viete, že Republiková únia zamestnávateľov má viceprezidenta z Penty?“ poznamenala.

Radičová tiež podotkla, že premiér absolvuje množstvo formálnych aj neformálnych stretnutí s partnermi či priateľmi. „Ja pána Haščáka poznám, to je všetko,“ odvetila na otázku, či ho radí medzi svojich priateľov. Odpovedať na otázky, kto ju navštevoval v súkromí, premiérka odmietla s tým, že je to vážny zásah do jej súkromia aj súkromia osôb, ktoré neboli verejne činné. „Čo toto má znamenať? Ja sa do týchto nechutností zatiahnuť nenechám,“ vyhlásila.

Kontakty s Pentou najprv poprela

Hovorca investičnej skupiny Penta Martin Danko nepriamo potvrdil, že sa Radičová stretávala so zástupcami Penty. Danko denníku SME povedal: „Je prirodzené a nevyhnutné, že predstavitelia jednej z najvýznamnejších podnikateľských skupín komunikujú a stretávajú sa so zástupcami politického spektra. Medzi verejných činiteľov, s ktorými zástupcovia Penty komunikovali, patrila aj premiérka Radičová.

“ Miesta, kde sa stretávali, však hovorca Penty neupresnil a neprezradil, ani čo bolo ich obsahom.
Dosť bolo Goríl
Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Gorila
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Premiérka spomínané kontakty poprela pred tromi týždňami v Slovenskom rozhlase: „Ja som zvolila spôsob, ktorý bol možno jeden z dôvodov úplného vyvrhnutia z politiky, že som sa so žiadnym biznismenom ani podnikateľom nestretla. Nestretla“, zdôraznila.

Debatu o stretnutiach premiérky Radičovej s Pentou vyvolal predseda Smeru-SD Robert Fico v relácii STV O päť minút dvanásť.

Na otázku, či bol alebo nebol v údajne odpočúvanom byte z kauzy Gorila, odpovedal: „Ja nebudem nič potvrdzovať, aj nebudem nič vyvracať, pretože my s tým nemáme nič spoločné“ a dodal: „Veríte mi, že pán Haščák bol niekoľkokrát v rodinnom dome u Ivety Radičovej?“

Tlačový odbor Úradu vlády SR poskytol v stredu vyhlásenie na Ficovu otázku. „Predpokladáme, že ste si všimli, že zatiaľ čo meno premiérky sa v spise Gorila nenachádza, meno Robert Fico sa tam nachádza hneď niekoľko ráz.“ Na otázku, či sa stretla aj s podnikateľom Jaroslavom Haščákom však priamo neodpovedala.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Iveta RadičováJaroslav HaščákRobert Fico
Firmy a inštitúcie Penta