Tohtoročná zima nie je extrémna, ľudia si iba odvykli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Otužilci
Otužilci si túto zimu môžu naplno vychutnať. Foto: SITA, AP

BRATISLAVA 9. februára (WEBNOVINY) – Tuhá zima a mrazy, ktoré Slovensko sužujú posledné týždne nekončia.

Po studenom januári môžeme očakávať od februárových dní taktiež mrazivé rekordy.

Teplejšie počasie odborníci predpovedajú na prelome marca a apríla. Podľa klimatológov však apríl so sebou prinesie nadpriemerné teplá.

Vo februári sa bude na Slovensku striedať chladnejšie obdobie s teplejším, podľa toho, či naše územie bude ovplyvňovať mráz z Ruska, alebo teplejší vzduch z Atlantického oceánu. Mrazy už nebudú rovnako silné ako doteraz, napriek tomu, odborníci očakávajú prekonávanie rekordov.

Zima, ktorú prežívame tento rok, nie je pre Slovensko výnimočná. Meteorológovia pripomínajú, že takéto zimy boli v minulosti samozrejmosťou, ľudia si len odvykli. Tohtoročné mrazy sa môžu prirovnať k zime, ktorá bola na Slovensku na prelome rokov 1984/85.

Krutá zima, ktorá prišla na starý kontinent pred 14 dňami, je jedna z najmrazivejších za posledné desaťročia, pričom teploty klesli na niektorých miestach až k mínus 40 stupňom Celzia. Doteraz si vyžiadala už skoro 500 obetí, z toho najviac na Ukrajine a v Poľsku. Mrazivé počasie zabíjalo aj v Nemecku, Grécku, Taliansku, Francúzsku, Maďarsku, v pobaltských krajinách a na Balkáne.

Mráz
Foto: SITA/Tomáš Somr

Predpoveď na piatok

Piatok treba očakávať zamračené počasie, ojedinele slabé sneženie. Popoludní by sa mohla oblačnosť čiastočne zmenšovať.

Najvyššia denná teplota dosiahne -8 stupňov Celzia až -3 stupne Celzia, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši klesne ručička teplomeru až na -13 až -9 stupňov Celzia.

Teplota na horách vo výške 1500 m dosiahne okolo -14 stupňov Celzia.

Fúkať by mal prevažne severný vietor o rýchlosti 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h), na stredné Slovensko zavíta iba slabý vietor.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav