Blíži sa koniec sibírskych mrazov, tvrdia meteorológovia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mrazy v Európe neutíchajú
Annaberg-Buchholz, Nemecko Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 13. februára (WEBNOVINY) – Obdobie veľmi silných mrazov, ktoré trápia Slovensko a najmä obyvateľov na severe krajiny bez prestávky už viac ako dva týždne, sa tento týždeň skončí, uvádza sa to v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytol Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

„Počas noci z pondelka na utorok a tiež z utorka na stredu treba ešte počítať so silnými mrazmi, teploty v noci klesnú na -8 až -15 °C, na severe a ojedinele aj v iných oblastiach do -25 stupňov Celzia. Noc zo stredy na štvrtok by už mala byť na celom území Slovenska približne o 7 až 10 stupňov teplejšia,“ cituje tlačová správa meteorológa SHMÚ Pavla Beránka.

Podľa Beránka je síce pravdepodobné, že v noci na piatok ešte klesnú teploty na severe Slovenska na -18 °C, ale potom sa výraznejšie oteplí.

„Cez víkend bude nočná teplota na Slovensku klesať na -5 až -11, na juhozápade len na hodnoty slabo pod bod mrazu.“ Preto je veľmi pravdepodobné, že ani zvyšok februára sa už na severe Slovenska nevyskytne dlhšie obdobie s mrazmi pod -15 stupňov. Postupne by sa v nižších polohách Slovenska mala začať hlásiť jar.

Korčuľovanie na zamrznutých nádržiach je rizikové

Korčuľovanie na vodných nádržiach môže byť rizikové, dôvodom je pokles vodných hladín, upozorňuje na to Slovenský vodohospodársky podnik. Prelomenie ľadu hrozí na vodných nádržiach, najmä na Oravskej priehrade a Liptovskej Mare.
Korčulovanie, zima
Foto: SITA/Tomáš Somr

Z vodnej nádrže Liptovská Mara a Oravská priehrada v súčasnosti vodohospodári preventívne vypúšťajú viac vody.

„Zvýšený odtok totiž znižuje riziko vytvárania ľadových úkazov na tokoch pod vodnými nádržami. V súčasnosti je z každej vodnej nádrže vypúšťaných 30m3/s.

To spôsobuje pokles vodnej hladiny,“ informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Pavel Machava. Podľa hovorcu SVP tak vzniká situácia, keď medzi ľadom, ktorý má hrúbku 20 až 35 centimetrov a vodnou hladinou vzniká medzera.

Na vodných nádržiach Oravská Mara a Oravská priehrada klesla hladina za posledné tri dni o približne cca 80 cm. „Keďže medzi ľadom a vodnou hladinou je medzera cca 80 cm, ľad je oslabený a riziko jeho prelomenia je vyššie,“ dodáva sa v tlačovej správe SVP.

Korčulovanie, zima
Foto: SITA/Tomáš Somr

.

Predpoveď počasia na pondelok

V utorok by mala byť prevažne polooblačno, popoludní ojedinele, najmä na severe slabé sneženie.

Najvyššia denná teplota dosiahne -3 stupne Celzia až +2 °C, v severnej polovici Slovenska teplomer ukáže -8 stupňov Celzia až -3 stupne Celzia.

Na horách vo výške 1500 m bude chladnejšie a to -10 stupňov Celzia.

Fúkať by mal severozápadný až severný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h), na juhozápade ojedinele v nárazoch do 12 m/s (45 km/h). Na strednom Slovensku však bude bezvetrie alebo slabý premenlivý vietor.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav