Smer vyhral voľby s obrovským náskokom, získal 83 kresiel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Robert Fico, neohrozený víťaz parlamentných volieb. Foto: SITA/AP
BRATISLAVA 11. marca (WEBNOVINY) –
Mandáty
Foto: Webnoviny.sk

Strana Smer-SD pod vedením Roberta Fica s obrovským náskokom zvíťazila v sobotňajších parlamentných voľbách. Vyplýva to z kompletných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad.

Drvivé víťazstvo

Získala 44,41 percenta všetkých hlasov, čo znamená, že ju volilo vyše 1,1 milióna voličov. To je absolútny rekord v modernej slovenskej histórii. Najvyšší volebný zisk doteraz držalo Mečiarove HZDS, ktoré vo voľbách v roku 1992 získalo 37,3 percenta.

Smer tak získal 83 poslaneckých mandátov. Na druhom mieste je KDH s podporou 8,82 percenta voličov a 16 mandátmi. Tretie miesto patrí Obyčajným ľuďom a nezávislým osobnostiam (OĽaNO) Igora Matoviča so ziskom 8,55 % hlasov a 16 kreslami. Most-Híd podporilo 6,89 % voličov, v NR SR tak bude mať 13 zástupcov. Nasleduje SDKÚ-DS s volebnou podporou 6,09 percenta a 11 poslancami, SaS získala 5,88 percenta hlasov a bude ju zastupovať rovnako 11 poslancov. Do parlamentu sa nedostala SNS (4,56%) a SMK-MKP (4,29%). Ani jedna z ďalších kandidujúcich strán nezískala viac ako dve percentá hlasov.

V porovnaní s voľbami v roku 2010 stratila SDKÚ vyše 230-tisíc a SaS vyše 190-tisíc hlasov. Zdá sa, že voliči tieto dve strany vnímajú ako najviac konfliktné. Prisúdili im najväčší podiel viny na rozpade pravicovej koalície a páde vlády premiérky Ivety Radičovej. Smer-SD získal o 253,3 tisíca voličov viac a spolu s 218-tisíc hlasmi novej strany Igora Matoviča si v podstate kompletne prisvojili sklamaných pravičiarov.

Dzurindu predbehol v krúžkovaní aj Kotleba

Samotný Robert Fico si pripísal vyše 760-tisíc preferenčných hlasov. To je len o necelých 14-tisíc hlasov menej, ako získali strany KDH, Matovičovi Obyčajní ľudia, Most-Híd a SDKÚ dohromady.

Obzvlášť smutný musí byť z volebného
Stat

výsledku dvojnásobný premiér a niekdajší líder pravice Mikuláš Dzurinda. Podarilo sa mu získať zhruba 27-tisíc preferenčných hlasov a v rámci strany ho predbehol nielen jeho večný súputnik Ivan Mikloš so ziskom takmer 57-tisíc preferencií, ale najmä Lucia Žitňanská. Tej priamo vyjadrilo svoje sympatie vyše 100-tisíc občanov, teda takmer štvornásobne viac, ako Dzurindovi.

Dzurindu predbehol napríklad aj kontroverzný Marian Kotleba z Ľudovej strany Naše Slovensko, ktorý si pripísal vyše 29-tisíc krúžkov. Nad hranicu 20-tisíc preferenčných hlasov sa dostala dokonca aj košická podnikateľka Nora Mojsejová.

Foto: SITA

Volebná účasť bola prekvapujúca

Z celkového počtu 4 392 451 oprávnených voličov v týchto okrskoch prišlo k volebným urnám 2 596 443 ľudí, čo znamená 59,11-percentnú účasť.

Účasť na voľbách bola oveľa vyššia ako pôvodne odhadovali prieskumné agentúry.

V predchádzajúcich dvoch parlamentných voľbách bola v rokoch 2010 a 2006 účasť o niečo nižšia. Stále je to však ďaleko k 90. rokom minulého storočia, kedy sa účasť držala nad 80-timi percentami a v prvých slobodných voľbách na Slovensku sa v roku 1990 dokonca vyšplhala na neuveriteľných 95,4 percenta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan MiklošLucia ŽitňanskáMarian KotlebaMikuláš DzurindaNora MojsejováRobert Fico
Firmy a inštitúcie SMER-SD