Čaplovičov štátny tajomník vraj tajným nedonášal

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Komunizmus
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 27. apríla (WEBNOVINY) – Štátny tajomník ministerstva školstva Štefan Chudoba bol v 80. rokoch šesť rokov agentom ŠtB. Informuje o tom dnešné vydanie denníka SME.

V súčasnosti je Chudobov zväzok takmer celý skartovaný. On sám tvrdí, že tajným nedonášal. Ministrovi Dušanovi Čaplovičovi tajomníkova minulosť neprekáža. Vo zväzkoch ŠtB sa nemieni prehrabávať, vraj sú často zmanipulované.

Chudoba zastupoval komunistickú moc aj vo vôbec prvej televíznej debate v novembri 1989 s disidentmi. „Na rozdiel od Fica, ktorý tvrdí, že si november nevšimol, tak Chudoba si ho všimol a bol proti nemu,“ spomína pre SME na debatu jej účastník Fedor Gál. Považuje za hrozné, že súčasný premiér Robert Fico povoláva do služieb ľudí s takouto minulosťou.

Tajne
Foto: executivegov.com

Ako agent sa Chudoba zaviazal k spolupráci s ŠtB v septembri 1983, jeho spis je uložený v Ústave pamäti národa. V tom čase bol vedúcim prevádzky v Trnavských automobilových závodoch. Zachoval sa viazací akt, životopis, vyhodnotenie spolupráce a záznam o jej ukončení. Aké konkrétne informácie Chudoba podával, nie je jasné. Známe je, že ich odovzdával písomne.

Spoluprácu podľa SME ukončili v roku 1988, keď sa stal námestníkom riaditeľa. ŠtB tvrdila, že nemá čas a jeho správy nemajú žiadnu hodnotu. Následne ho registrovali ako dôverníka, čo je kategória osoby, ktorá o svojej spolupráci s ŠtB nemusí vedieť. „Neviem o tom, že by som súhlasil so spoluprácou s ŠtB,“ reagoval pre SME Chudoba.

Priznal, že ho ako hospodárskeho pracovníka viackrát kontaktovali a dávali mu rôzne otázky o podniku TAZ Trnava a BAZ Bratislava aj o Spartaku Trnava, ktorý viedol ako predseda. „Mali tiež záujem o informácie zo zahraničných služobných ciest,“ povedal o stretnutiach s eštebákmi Chudoba. Odmieta, že by bol aktívnym donášačom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dušan ČaplovičRobert Fico
Firmy a inštitúcie ŠtB Štátna bezpečnosť