Slovenské školstvo pôjde fínskou cestou, odborári zúria

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: flickr.com

BRATISLAVA 27. apríla (WEBNOVINY) – Slovenský školský systém by sa mal priblížiť fínskemu, želá si to minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD).

Pre mňa je vzor Fínsko – 98 percent štátnych alebo verejných škôl, kvalitné štátne vzdelávacie programy od matematiky cez fínsky alebo švédsky jazyk. (…) Preto sú tak úspešní, netvárme sa, že obdivujeme Fínsko a nebudeme ho nasledovať. Chceme ho nasledovať a musíme ho nasledovať,“ povedal dnes po schválení programového vyhlásenia vlády.

Osemročné gymnaziá sú podľa ministra vysávače

Minister školstva bude pokračovať v zámere predchádzajúcej vlády obmedziť od roku 2013 počet žiakov osemročných gymnázií na päť percent z populačného ročníka.

Dušan Čaplovič
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

Osemročné gymnáziá označil za vinníka nekvalitného vzdelávania na základných školách. „Urobili sme si zo základných škôl zväčša špeciálne školy. Treba odstrániť tieto vysávače našich základných škôl.

Čaplovič neustupuje ani od myšlienky povinnej maturity z matematiky pre gymnazistov, ako príklad jej prínosu pritom uvádza samého seba. „Neuškodilo mi to. Získal som logické myslenie, racionálne myslenie a pomohlo to mne v živote, tak si myslím, že to pomôže každému mladému človeku,“ vyhlásil s tým, že liberalizmus v tejto oblasti je bohapustý a vzdelávanie neskvalitňuje.

Na stredné odborné školy chce Čaplovič dostať viacej žiakov zavedením praktických predmetov v ôsmych a deviatych triedach základných škôl. „Technické práce, praktické vzdelávanie, pestovateľské, vzťah k prírode, to by práve malo byť formované v tej ôsmej, deviatej triede základných škôl,“ vyhlásil.

Odborári ostávajú v štrajkovej pohotovosti

Odbory žiadali zakotviť do Programového vyhlásenia vlády konkrétne postupové kroky, ktoré by počas štyroch rokov zabezpečili učiteľom zvýšenie platov a viac peňazí pre školstvo. Práve rozvrhom krokov školskí odborári podmienili vyhlásenie štrajku. Preto pripomínajú, že stále zostávajú v štrajkovej pohotovosti.

Matematika, skola
Foto: flickr.com Foto: ilustračné, flickr.com

Odborári pri doterajších rokovaniach s vládou požadovali do štyroch rokov zvýšenie investícií do školstva na šesť percent HDP a garancie v odmeňovaní podľa priemernej mzdy v národnom hospodárstve.

Žiadna z týchto zásadných požiadaviek nie je zakotvená v Programovom vyhlásení vlády SR, naopak, úroveň financovania školstva a odmeňovanie školských zamestnancov sú riešené všeobecnými nezáväznými formuláciami,“ uviedol Ondek.

Takýto prístup vlády k pretrvávajúcim problémom v školstve považujú odbory za alibistický, neriešiaci perspektívu školstva SR. „Preto nemôžeme v budúcom období garantovať sociálny zmier,“ hovorí Ondek.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dušan Čaplovič