V Hniezde záchrany na Kramároch sa našiel novorodenec

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dieta
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 30. apríla (WEBNOVINY) – V Hniezde záchrany na bratislavských Kramároch našli chlapčeka, na Slovensku je to už 35. dieťa, ktoré takto zachránili.

Agentúru SITA o tom informovala prezidentka občianskeho združenia Šanca pre nechcených Anna Ghannamová.

V Detskej fakultnej nemocnici na Kramároch je to piaty zachránený novorodenec. Chlapček váži 4,5 kilogramu a meria 54 cm, keď ho v sobotu našli, bol vo výbornom stave, mal len ľahkú dermatitídu v oblasti

Hniezda záchrany, ktorých je doposiaľ 16, fungujú na Slovensku od roku 2004. Túto krajnú možnosť záchrany nechceného dieťaťa využíva menej matiek v krízovej situácii než utajený pôrod, ktorý zákon povoľuje od roku 2005.

Ako Ghannamová uviedla, odvtedy ho využilo 170 žien, teda takmer päťkrát viac ako Hniezda záchrany. Utajený pôrod žene umožňuje porodiť v nemocnici bez toho, aby musela preukázať svoje osobné údaje, čím sa eliminuje skratové konanie či prípadné zdravotné komplikácie počas pôrodu.

„Pre dieťa je navyše významné, že je okamžite právne voľné pre adopciu, ale údaje o jeho biologickej identite zostávajú uchované,“ dodala Ghannamová.

Tie sú po uplynutí šesťtýždňovej ochrannej lehoty, počas ktorej si žena môže svoje rozhodnutie rozmyslieť, archivované na Ministerstve zdravotníctva SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia