Počas Noci kostolov sa budú ochutnávať aj omšové vína

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Modrý kostolík
Kostol svätej Alžbety, v súčasnosti známy ako Modrý kostolík sa nachádza v Bratislave. Foto: peterhudec.com

BRATISLAVA 1. júna (WEBNOVINY) – Minimálne 170 kostolov a modlitební rôznych cirkví sprístupnia pre verejnosť na Slovensku v piatok 1. júna v rámci podujatia Noc kostolov.

Zvony začnú do kostolov pozývať pred 18:00, podujatie potrvá do polnoci. Prihlásené sú rímskokatolícke, gréckokatolícke a evanjelické kostoly, označené sú jednotnou vizualizáciou, visiacimi bannermi z veží. Agentúru SITA o tom informovala Lucia Drábiková z Arcibiskupského úradu v Trnave.

Okrem kostolov budú otvorené aj pre verejnosť bežne nedostupné miesta, ako sú krypty či kostolné veže. Pripravené sú aj komentované prehliadky, koncerty, premietania, výstavy či divadelné predstavenia, niekde aj ochutnávky omšových vín. Vstup na všetky podujatia Noci kostolov bude bezplatný.

Podujatie Noc kostolov má v Európe viacročnú tradíciu. Po prvý raz ju zorganizovali v Rakúsku v roku 2005, od roku 2009 prebieha aj v Českej republike, kde sa v roku 2011 zapojilo už viac ako 900 kostolov a modlitební.

Na Slovensku bola po prvý raz zorganizovaná vlani, v tomto roku sa k Trnavskej arcidiecéze pridali aj Košická arcidiecéza, Nitrianska, Žilinská, Banskobystrická a Spišská diecéza, gréckokatolícke eparchie, ale aj ďalšie cirkvi.

Cieľom Noci kostolov je otvoriť ich na niekoľko hodín pre verejnosť a ponúknuť zaujímavý program aj ľuďom, ktorí bežne nechodia do kostola, aby mali možnosť nahliadnuť a spoznať krásu katedrál, kostolov, kaplniek, pastoračných centier, modlitební, kláštorných záhrad, ale aj krýpt či veží.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať