Lucii Žitňanskej pripomína justícia plíživú harabinizáciu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Harabin
Predseda súdnej rady a najvyššieho súdu Štefan Harabin. Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 6. júna (WEBNOVINY) – Vývoj v rezorte spravodlivosti jeho bývalej šéfke Lucii Žitňanskej (SDKÚ-DS) pripomína plíživú „harabinizáciu“ justície.

„V roku 2006 na jeseň minister Harabin bez udania dôvodu odvolal niekoľkých predsedov súdov – reformných sudcov. A dnes, ani nie sto dní, čo táto vláda nastúpila, tak dvaja z nich, a síce predsedovia Krajského súdu Žilina a Krajského súdu Bratislava – Robert Urban a Darina Kuchtová, sú opätovne odvolaní zo svojich funkcií – pritom nie je známe z akých dôvodov,“ povedala Žitňanská.

Manažérske dôvody, ktoré uvidelo pri odvolaní týchto predsedov súdov ministerstvo spravodlivosti, Žitňanská spochybnila. Hovorí, že teraz tieto súdy fungujú lepšie ako v minulosti.

Ministerka spresnila, prečo je podľa nej „harabinizácia“ justície plíživá. „Plíživá preto, lebo nekričí to, možnože sa prejavuje v kultivovanejšej podobe a v peknom obleku a možno je to o to horšie – pretože tento spôsob vzbudzuje dojem, že všetko je v poriadku.“

Žitňanská si všimla zmeny v komisiách

Žitňanská tvrdí, že títo odvolaní predsedovia boli za prvej Ficovej vlády šikanovaní disciplinárnymi konaniami a u predsedu žilinského krajského súdu Urbana toto konanie stále trvá. Nehovorila nič, keď z ministerstva odvolali niektorých úradníkov, ani po odvolaní šéfa Zväzu väzenskej a justičnej stráže. Keď sa však už menia predsedovia súdov, cíti potrebu vyjadriť sa.

Žitňanská
Foto: Archívne foto SITA/Marián Peiger

Zákonná úprava, ktorá začala platiť za jej ministrovania, umožňuje odvolanie šéfa súdu bez udania dôvodu. Žitňanská si však myslí, že tieto rozhodnutia musia byť legitímne a k tomu patrí udanie dôvodu. Exministerka to tak robievala.

Žitňanská eviduje aj to, že sa zmenilo zloženie výberových komisií. „Už sú vo výberových komisiách prakticky len samotní sudcovia, ktorých si navrhli súdy,“ povedala Žitňanská.

V stredu ide do pripomienkového konania návrh vyhlášky, ktorým sa menia pravidlá výberových konaní – váha ústneho pohovoru sa zvyšuje. Podľa Žitňanskej to zvyšuje subjektívne posudzovanie.

Minister Borec: Ospravedlniť by sa dalo každé odvolanie

Minister spravodlivosti Tomáš Borec vo svojej reakcii uviedol, že on nespochybňuje právo, ktoré mala Žitňanská ako ministerka spravodlivosti, keď odvolala plošne 14 predsedov súdov. Rovnako nespochybňuje, že počas jej pôsobenia došlo k obmene väčšiny predsedov všetkých súdov.

Tomas borec
Foto: SITA/Marián Peiger

„Očakáva však, že pani poslankyňa nebude spochybňovať jeho právomoc odvolať dvoch predsedov súdov,“ uviedla hovorkyňa MS SR Jana Zlatohlávková.

Keď Žitňanská v roku 2011 odvolala 14 predsedov, predchádzalo tomu podľa Borca štatistické zisťovanie, aj keď v rozhodnutiach už neboli uvedené žiadne dôvody.

„Minister Borec je presvedčený o tom, že na základe štatistických údajov prezentovaných pani Žitňanskou by bolo možné ospravedlniť odvolanie takmer každého predsedu súdu, keďže prirodzene takmer na každom súde možno nájsť okrem obrovského množstva riadne a včas rozhodnutých vecí aj nedostatky,“ uviedla hovorkyňa MS.

Borec nenominoval svojich ľudí

Borec sa vyjadril aj ku kritike zmien vo výberových komisiách, kde sú podľa Žitňanskej prakticky samí sudcovia. „Existujú pochybnosti, či súčasná právna úprava v praxi neumožňuje ovládnutie výberových konaní predstaviteľmi výkonnej a zákonodarnej moci,“ uvádza sa v stanovisku.

Spravodlivosť, justícia
Foto: en.wikipedia.org

Borec sa v záujme odstránenia akýchkoľvek pochybností rozhodol, že nebude nominovať žiadnych „svojich“ ľudí na kandidátov na členov výberových komisií, ale rešpektoval návrhy sudcovskej samosprávy.

Minister obhajuje aj navrhovanú úpravu vyhlášky, v ktorej sa zvyšuje dôraz na ústnu skúšku. Obavy, že sudcovia budú vyberaní na základe subjektívnych kritérií, podľa neho nie sú namieste.

„MS SR sa rozhodlo predložiť takýto návrh do medzirezortného konania najmä z toho dôvodu, že v súčasnosti je váha ústnej skúšky neprimerane nízka (zhruba štvrtinová). Pritom z pohľadu výkonu funkcie sudcu je mimoriadne dôležité to, aby mal sudca nielen teoretické vedomosti, ale tiež to, aby bol schopný pohotovo a presvedčivo argumentovať aj v reálnom čase na pojednávaniach a aby vedel tieto pojednávania dôstojne viesť,“ uviedla Zlatohlávková.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Lucia ŽitňanskáŠtefan HarabinTomáš Borec
Firmy a inštitúcie MS Ministerstvo spravodlivosti SR