Riaditeľom SND bude Marián Chudovský, odklepol ho minister

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Martin chudovský
Martin Chudovský vyhral výberové konanie na post generálneho riaditeľa SND. Foto: SITA

BRATISLAVA 15. júna (WEBNOVINY) – Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) sa dnes rozhodol akceptovať odporúčania výberovej komisie a menovať operného a televízneho režiséra Mariána Chudovského na post generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND).

Rozhodol sa tak na základe odporúčaní výberovej komisie a po tom, čo sa sám oboznámil s koncepciou riadenia SND, ktorú Chudovský predložil a na základe osobného rozhovoru s ním. Chudovský sa funkcie ujme 1. júla a menovaný bude pravdepodobne koncom budúceho týždňa.

Domnievam sa, že je kandidátom, ktorý spája skúsenosti manažérske aj umelecké, je to vhodná kombinácia doplnená ešte aj o predchádzajúcu skúsenosť z pôsobenia v SND, či na poste šéfa opery alebo vo funkcii povereného generálneho riaditeľa. Takže pre realizáciu svojho projektu má pán Marián Chudovský plnú podporu ministerstva kultúry,” skonštatoval Maďarič.

Chudovský chce priniesť do divadla pracovné nasadenie, profesionalitu a kvalifikovanosť na jednotlivé posty a chce sa zamerať na budovanie dobrej “značky” SND.

Minister Maďarič chce v SND vyčistiť stôl

Nechcem, aby so mnou prišiel strach o existenciu, vážim si výsledky SND aj mnohých pracovníkov, ktorí mi preukázali aj istú dôveru, podporovali ma pri tejto príprave (…) nemyslím si, že budem teraz robiť nejaké čistky, budem sa snažiť nachádzať porozumenie, dialóg a podporu pracovníkov (…) aby ma pochopili v čo najvyššej miere,” povedal Chudovský.

Maďarič

Maďarič sa vie, ako uviedol dnes na tlačovej besede, do veľkej miery stotožniť s koncepciou predloženou Chudovským. “Koncepciu považujem za správnu a vhodnú, viem sa stotožniť s tým, že by mali byť v krátkom čase prijaté konkrétne opatrenia vzhľadom na kontroly, ktoré boli v minulosti v SND. (…) stôl sa musí vyčistiť,” uviedol Maďarič. Taktiež mu je blízky princíp, aby mali jednotlivé umelecké zložky SND väčšiu mieru autonómnosti a tiež súhlasí s väčším dôrazom na dramaturgiu pri všetkých umeleckých zložkách divadla.

Maďarič ďalej dodal, že za správnu považuje aj ambíciu zjednodušiť organizačnú štruktúru SND či “zoštíhlenie” a zreálnenie stavu zamestnancov divadla. “Očakávam, že SND pod vedením pána Chudovského získa vnútornú stabilitu, že v strednodobom horizonte začnú pribúdať predstavenia z umeleckého hľadiska nadpriemerné, že bude SND riadené racionálne a ekonomicky efektívne,” uviedol Maďarič s dodatkom, že dúfa, že sa SND stane reálnym a funkčným symbolom slovenskej kultúry.

Na post generálneho riaditeľa SND odporučila Chudovského výberová komisia, ktorá je poradným orgánom ministra kultúry.

Nový riaditeľ chce SND ako holding

Chudovský komisii počas vypočutia predstavil plány, podľa ktorých chce na čelo Baletu SND postaviť Mária Radačovského a riaditeľom Činohry SND bude Roman Polák. Obaja viedli tieto súbory aj v čase, keď SND riadila Silvia Hroncová. Nová tvár by mala obsadiť vedúcu stoličku v Opere SND, na ktorú plánuje Chudovský posadiť známeho dirigenta Friedricha Haidera.

Chudovský marián
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

V posledných rokoch sa na vedúce posty angažovalo viacej ľudí, ktorí divadlu nerozumejú a tým trpí značka SND. Chýba profesionalita, vytratil sa morálny kredit SND,“ povedal Chudovský komisii na vypočutí.

Pri prezentácii hovoril o núdzovom stave v SND, najmä opernému súboru je potrebné vrátiť pracovnú disciplínu a morálku. „Značka SND sa v poslednom období výrazne spájala s prvkami klientelizmu, korupcie a dokonca krádeží, keďže sa v denníkoch a bulvároch pretriasali rozbité krištáľové lustre,“ konštatoval Chudovský. Verí, že situáciu môže zmeniť transparentnejšia komunikácia SND, podrobná prezentácia výsledkov kontrol.

Podľa Chudovského je potrebné vypracovať nový pracovný poriadok s presne zadefinovanými zodpovednosťami. Chudovský zopakoval svoju predstavu, že by sa prvá slovenská scéna mohla transformovať do podoby holdingu. Každý z troch súborov, činohra, balet a opera, by mali vlastný rozpočet, umeleckú suverenitu a generálny riaditeľ by nemal možnosť preferovať jeden súbor na úkor iných. Holdingové vedenie divadla je podľa Chudovského v zahraničí vyskúšané. V divadle však chce zachovať tri nezávislé súbory.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marek MaďaričMarián ChudovskýRoman Polák
Firmy a inštitúcie SND Slovenské národné divadlo