Horúčavy sa stupňujú, hrozia lejaky s krúpami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Leto,teplo,voda
Foto: SITA/Marián Peiger
Blesky nad Bratislavou
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 4. júla (WEBNOVINY) – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred vysokými teplotami a pred búrkami.

Výstrahy vydal takmer pre celé územie Slovenska.

Výstrahu prvého stupňa pred búrkami vydal pre stredné Slovensko a platí od 14:25 do 22:00.

Očakávané sú búrky s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Môžu byť s nimi spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra 17 až 25 metrov za sekundu. Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Slovenský hydrometeorologický ústav tiež vydal výstrahu tretieho stupňa pred vysokými teplotami v južnej časti krajiny, ktorá platí od 14:05 do 20:00.

Teplota vzduchu dosiahne 33 až 36 stupňov Celzia. Druhý stupeň výstrahy vydal SHMÚ v časti západného, stredného aj východného Slovenska a potrvá od 14:20 do 20:00. Teploty môžu dosiahnuť 33 až 36 stupňov Celzia.

Vysoká teplota predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Výskyt uvedenej teploty vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti veľmi zriedkavý a pravdepodobnosť poškodenia zdravia a ohrozenia života spôsobeného nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká.

Výstraha prvého stupňa, pri ktorej môže teplota dosiahnuť 30 až 33 stupňov Celzia, platí od 14:20 do 20:00. SHMÚ ju vydal pre časť severozápadného, stredného a severovýchodného Slovenska. Vysoká teplota predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov.

Uvedená teplota vzduchu nie je v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať