Leto je v plnom prúde, na týchto miestach sa dá kupať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Leto voda
Foto: flickr.com
Draždiak
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 17. júla (WEBNOVINY) – Aktuálne je na Slovensku prevádzkovaných 23 prírodných kúpalísk s vyhovujúcou kvalitou vody na kúpanie, pričom 6. júla uviedli do prevádzky ďalšie prírodné kúpalisko Sigord Kokošovce v okrese Prešov.

Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva SR na svojej internetovej stránke. V Bratislavskom kraji sú v prevádzke kúpaliská Zlaté piesky a Slnečné jazerá v Senci, v Trnavskom kraji rekreačná oblasť Gazarka Šaštín Stráže a Kunovská priehrada, v Prešovskom je to rekreačná oblasť Sninské rybníky, Veľká Domaša – Tíšava a Veľká Domaša – Valkov a tiež novootvorené kúpalisko Sigord Kokošovce.

Pre verejnosť sú podľa informácií na portáli k dispozícii aj kúpaliská Teplý vrch – pláž Ormet, Teplý vrch – Drieňok, Biokúpalisko KRTKO, Ružiná – pri obci Divín, Rimavská Sobota, Zelená voda – Kurinec v Banskobystrickom kraji.

Košický kraj ponúka záujemcom Vinianske jazero, Zemplínsku šíravu – Hôrku, Zemplínsku šíravu – Kamenec, Zemplínsku šíravu – Paľkov, Zemplínsku šíravu – Medvediu horu a takisto prírodné kúpalisko Jazero Košice. V Žilinskom kraji je otvorené Plážové kúpalisko Liptovská Mara – Liptovský Trnovec a v Trenčianskom kraji Zelená voda Nové Mesto nad Váhom – pláž Perla.

„Výsledky ostatných odberov vzoriek vôd na kúpanie potvrdzujú vyhovujúcu kvalitu aj na ďalších prírodných plochách bez prevádzkovateľa,“ píše sa na stránke www.uvzsr.sk. Ide o Šulianske jazero, Ružinú pri obci Ružiná, banskoštiavnické jazerá – Dolno Hodrušské, Veľké Richňavské, Počúvadlianske, Vindšachtské a Veľké Kolpašské jazero, jazero Úhorná v okrese Spišská Nová Ves a Pod Bukovcom v okrese Košice – okolie.

Vyhovujúcu mikrobiologickú kvalitu majú aj vodné plochy Nové Košariská, Plavecký Štvrtok a Malé Leváre v Bratislavskom kraji. Vo vodnej nádrži Ružín v okrese Spišská Nová Ves, ktorá má podľa ÚVZ SR v súčasnosti veľmi nízku hladinu vody, bol zaznamenaný zvýšený výskyt rias.

Duchonka neuspela

„Voda v nádrži Duchonka nevyhovela platným požiadavkám na kvalitu vody na kúpanie prekročením medzných hodnôt senzorických ukazovateľov a fenolov,“ informuje Úrad verejného zdravotníctva s dodatkom, že zákaz kúpania bol pre nevyhovujúcu mikrobiologickú a biologickú kvalitu vody vydaný 11. júla pre jazero na Plážovom kúpalisku v Banskej Bystrici.

Leto,teplo,voda
Foto: SITA/Marián Peiger

V priebehu týždňa pokračovali tiež odbery vzoriek na vodných plochách Kuchajda, Vajnorské jazero, štyri lokality v okrese Galanta – bagrovisko Čierna Voda, bagrovisko Tomášikovo, Horný Čepeň – mŕtve rameno Váhu a Horný Čepeň – štrkovisko.

Tiež sa odoberali vzorky na jazerách Tona Šurany v okrese Nové Zámky, Prusy a Stará Myjava v Trenčianskom kraji, Vodné dielo Orava – Slanica a Stará Hora a Veľká Domaša v okrese Vranov nad Topľou.

V 28. týždni pokračovala vzhľadom na priaznivé počasie vysoká návštevnosť kúpalísk.

Žiadosť o uvedenie do prevádzky sa vybavuje v prípade troch umelých kúpalísk. O prevádzkovanie prírodných kúpalísk neprejavil záujem už žiaden subjekt a preto ďalšie prírodné vodné plochy budú mať počas tohtoročnej sezóny neorganizovanú rekreáciu.

Regionálné úrady verejného zdravotníctva vykonávajú na prevádzkovaných kúpaliskách štátny zdravotný dozor a pokračujú v monitorovaní kvality vody na kúpanie na prírodných kúpaliskách bez prevádzkovateľa. Kúpaliská s povolenou rekreáciou sú prevádzkované v súlade s platnými hygienickými predpismi.

Umelých kúpalísk vyhovuje 148

Povolenie na prevádzku malo na konci 28. týždňa aj 148 umelých kúpalísk, čo celkovo predstavuje 459 bazénov. Momentálne sa vybavujú ďalšie povolenia na prevádzku kúpalísk – Nekrytý letný bazén Paľkov, Zemplínska šírava v okrese Michalovce, Penzión Lagáň v Radave v okrese Nové Zámky a Letné kúpalisko Nemšová.

Leto voda bazen
Foto: SITA/AP

Dňa 4. júla začalo svoju prevádzku aj nové kúpalisko Novolandia Lučenec – Rapovce s celoročnou prevádzkou, na ktorom sú k dispozícii tri bazény – detský, oddychový a plavecký. Prevádzkovať sa začali aj iné kúpaliská – Obecné kúpalisko Strelníky, vonkajšie bazény pri penzióne Schweintaal, Braväcovo v okrese Brezno a nekryté letné kúpalisko Malé Raškovce.

„Súhlas bol vydaný aj na prevádzku detského bazénu na Letnom kúpalisku Sunny Martin,“ uvádza Úrad verejného zdravotníctva s dodatkom, že 12. júla bol zrušený zákaz prevádzky pre vonkajší bazén Diamant – kúpele Dudince.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva pokračovali na prevádzkovaných kúpaliskách vo vykonávaní štátneho zdravotného dozoru na Letnom kúpalisku Revúca a na Plážovom kúpalisku Tornaľa. „V prípade zistenia nedostatkov ukladali opatrenia na ich odstránenie,“ informuje úrad.

Kontrola vykonaných opatrení

Na kontrolu vykonaných opatrení pre zlepšenie mikrobiologickej kvality odobrali podľa informácií na stránke www.uvzsr.sk vzorky na kúpalisku v Horných Saliboch. Prevádzkovateľovi kúpaliska Vieska Turčianske Teplice bola uložená náhrada nákladov za nevyhovujúci výsledok vzorky vody z detského bazéna zo dňa 20. júna.

Plavanie, voda, bazen
Foto: SITA/AP Aaron Favila

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trnave tiež na základe podnetu verejnosti vykonal štátny zdravotný dozor spojený s odberom vody na Kúpalisku Eva v Piešťanoch, pričom dozor kontrolóri vykonávajú aj v dňoch pracovného pokoja, napríklad na Termálnom kúpalisku v Patinciach.

Regionálne úrady pokračovali na umelých kúpaliskách aj s odbermi vzoriek vôd v rámci dozoru alebo v rámci platených služieb pre prevádzkovateľa napríklad na kúpalisku Katarína v Kremnici alebo na kúpaliskách v Bardejovskom okrese a okresoch Rimavská Sobota a Rožňava.

Aktuálne informácie o stave sledovaných prírodných a umelých kúpalísk na Slovensku možno nájsť na webovej stránke www.uvzsr.sk – Kúpaliská – Informačný systém o kúpaliskách a kvalite vody na kúpanie, ako aj na stránkach regionálnych úradov verejného zdravotníctva v SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať