Mladý milionárik Beblavý klame, vyhlásil Štefan Harabin

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
štefan harabin
Predseda Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Štefan Harabin počas tlačovej besedy, na ktorej predložil originály zmlúv a listiny ku kúpe bytu na Záhradníckej ulici, ktoré vyvracajú krivé obvinenie vznesené poslancom Miroslavom Beblavým. Foto: SITA/Marian Peiger

BRATISLAVA 1. júla (WEBNOVINY) – Predseda najvyššieho súdu Štefan Harabin chce, aby sa mu predseda parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) ospravedlnil za to, že o ňom klamal v súvislosti so zmluvou na jeho byt.

Pokiaľ sa neospravedlní a nevysvetlí svoje majetky, podniknem právne kroky,“ povedal dnes Harabin, ktorý Beblavého nazýval mladým 25-ročným milionárikom. Dodal, že „nie je ani tak starý, ako je starý klamár“. Harabin sa bránil originálmi dokumentov, ktoré súvisia s nadobudnutím nehnuteľnosti.

Beblavý dal na Harabina podnet pre podozrenie z porušenia zákona o konflikte záujmov pri kúpe bytu z júna 2006 s údajnou vysokou vyše 40-percentnou zľavou a prenájme garážového státia v rovnakom dome najvyšším súdom. Keď Harabin predložil výboru kópiu zmluvy na byt, Beblavý vyslovil podozrenie z jej antidatovania.

V zmluve (kópii) sú uvedené skutočnosti, ktoré nasvedčujú, že zmluva bola uzavretá najmenej o mesiac neskôr, keď už Harabin ministrom bol a zákonu podliehal. Podľa obchodného registra firma začala na uvedenej adrese sídliť až o štyri týždne neskôr, čo sa dá ľahko overiť. Ak by sme získali originál zmluvy, dá sa to overiť,“ povedal. Beblavý v utorok.

Harabin plače na nesprávnom hrobe, odkázal Beblavý

Tajná voľba šéfa RTVS
Foto: SITA/Diana Černáková

Harabin dnes ukázal originál zmluvy, na ktorej je rovnaký dátum ako na kópii, ktorú poslal do parlamentu. Okrem toho ukázal úverovú zmluvu s bankou, ktorá je z konca júna 2006 – teda pred tým, ako sa stal ministrom.

Harabin predložil aj doklad o bankovom príkaze zo dňa 4. júla 2006, ktorým byt zaplatili. V poznámke tohto dokumentu je uvedené číslo zmluvy z júna. Ministrom sa stal 4. júla neskoro večer.

Na margo prenájmu garážového státia v rovnakom dome, ktoré platil NS SR, Harabin upozornil, že to nie je pre súkromné, ale dispozičné auto. „Neviem, či viete, že za pána Lipšica predsedovi najvyššieho súdu ukradli služobné motorové vozidlo,“ povedal Harabin. Garážové státie pre súkromné auto si platí Harabin sám.

Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin podľa predsedu parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS) plače na nesprávnom hrobe. „Pretože my ako výbor ho môžeme očistiť alebo potrestať, len ak môžeme právne zistiť, či porušil zákon, alebo nie. Na to ale potrebujeme originály dokumentov, aspoň na nahliadnutie, aby sa dalo znalecky overiť, či sú pravé, neboli v nich vykonané zmeny a podobne,“ uviedol dnes na brífingu Beblavý.

Beblavý poprosil Harabina o dokumenty

Harabin
Foto: SITA/Marian Peiger

Predseda výboru opätovne šéfa najvyššieho súdu vyzval a poprosil, aby výboru poskytol relevantné dokumenty a výbor mohlo konať. Pripomenul, že škótske trestné právo pozná okrem verdiktov vinný a nevinný aj výrok vina nedokázaná. Aj preto by podľa Beblavého bolo lepšie, ak by sa Harabinov prípad uzavrel štandardným spôsobom.

Zdôraznil, že poslanci Smeru-SD, ktorí v utorok zablokovali zisťovanie v prípade Harabina, zaviedli historický precedens, keďže doteraz výbor vždy minimálne pripustil zisťovanie skutkového stavu. Pripomenul, že vždy uznával prezumpciu neviny, výbor si chcel aj v tomto prípade iba vyžiadať všetky relevantné materiály, na základe ktorých by mohol posúdiť, či došlo k porušeniu zákona, alebo nie.

Chceli sme si vyžiadať komplexné podklady, ktoré by nám umožnili skontrolovať, či pán Harabin naozaj dostal dar, a ak dar dostal, či ho dostal v súvislosti s výkonom funkcie, alebo bol natoľko sympatický developerovi, že mu dal viac ako dvojmiliónovú zľavu,“ povedal Beblavý.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miroslav BeblavýŠtefan Harabin