Václav Mika avizoval zemetrasenie v spravodajstve

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vaclav mika rtvs
Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika počas rokovania Rady Rozhlasu a televízie Slovenska. Bratislava, 30. august 2012. Foto: SITA/Marián Peiger
Mika
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 30. augusta (WEBNOVINY) – Nový generálny riaditeľ RTVS Václav Mika chce zabojovať o zvýšenie koncesionárskych poplatkov, ale je pripravený ponúknuť za to protihodnotu.

Informoval o tom na štvrtkovom rokovaní Rady RTVS. Zatiaľ platný zákon hovorí o zrušení koncesionárskych poplatkov, vláda už schválila návrh ponechať platenie koncesionárskych poplatkov 4,64 eura mesačne.

Novela zákona o koncesionárskych poplatkoch sa do parlamentu dostane pravdepodobne v októbri. Mika zatiaľ nedefinoval, na akú sumu chce poplatok zvýšiť.

Šéf RTVS skritizoval olympiádu

Mika sa na rokovaní Rady RTVS kriticky zameral na vysielanie športových prenosov, kritizoval dramaturgiu vysielania letných olympijských hier a formu a obsah spravodajstva Slovenskej televízie.

Letné olympijské hry v Londýne síce mali pozitívny vplyv na vysielanie, Mika však vysielaniu vytkol „priorizáciu“ niektorých disciplín a dramaturgiu vysielania najväčšej športovej udalosti roka.

Členom rady v súvislosti s prenosmi športových udalostí oznámil, že televízia neodvysiela kvalifikačné zápasy na Majstrovstvá sveta 2014 vo futbale.

Správy čakajú zmeny

Personálne zmeny podľa neho nastanú v spravodajských štruktúrach televízie. Hlavné správy označil ako „dedičstvo dlhodobého nekoncepčného vedenia“, ktorým trpí hlavne technická stránka programu. Večerné správy sú podľa Miku informačne vyvážené, forma a obsah však nevyhovujú požiadavkám, preto plánuje aj zmenu v obsadení.

Pri vyhodnocovaní aktuálneho stavu hospodárenia a plnenia programovej služby RTVS Mika konštatoval, že hospodárenie je vyrovnané a všeobecná situácia je štandardná.

Stav na účtoch RTVS bol podľa ekonomickej riaditeľky Daniely Vašinovej k 24. augustu 20,2 mil. eur. Čerpanie financií označila za priaznivé.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Václav Mika
Firmy a inštitúcie RTVS Rozhlas a televízia Slovenska