Obvinený z kauzy odpočúvaní novinárov sa vyhýba vysluchu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tajne
Foto: executivegov.com

BRATISLAVA 20. septembra (WEBNOVINY) – Bývalý riaditeľ Vojenského obranného spravodajstva Pavel B. sa podľa denníka SME vyhýba vyšetrovaniu nelegálneho odpočúvania na ministerstve obrany.

Noviny pripomínajú, že generálna prokuratúra ešte v marci vyhlásila, že od výsluchu Pavla B. závisí jej ďalší postup v kauze vrátane toho, či obviní aj bývalého ministra a súčasného poslanca SaS Ľubomíra Galka. Doteraz je obvinený len Pavel B. a štyria ďalší pracovníci VOS.

Prokuratúre sa doteraz Pavla B. nepodarilo vypočuť. Naposledy sa o to pokúsila minulý týždeň. Hoci prišli aj obhajcovia ostatných obvinených, Pavel B. sa nedostavil, ani neospravedlnil. „Zvažujeme, že ho dáme predviesť políciou,“ povedal SME prokurátor, ktorý na prípade pracuje.

Exminister Galko kauzu nesleduje, lebo nie je jeho

Lubomir galko
Foto: SITA/Nina Bednáriková

Bývalý minister obrany Galko nevedel, že Pavel B. neprišiel, ani to, že bol predvolaný. “Nesledujem to, lebo to nie je moja kauza,“ povedal Galko. Prípad sa vraj preňho skončil, „keď sa ukázalo, že na všetky odpočúvania mali súhlas sudcu“.

Podľa prokuratúry sa však zistilo, že minimálne v osemnástich prípadoch VOS sudcu pri uvádzaní dôvodov na odpočúvanie zavádzalo, uviedlo nepravdy alebo niekedy len odkopírovalo už raz podanú žiadosť.

Denník SME oslovil e-mailom aj Pavla B., za dva dni neodpovedal. Galko tvrdí, že mu ešte v čase odchodu z ministerstva odporúčal, aby s médiami komunikoval.

Pavol B. zatrpkol, tvrdí Galko

Viem, že raz to tuším aj urobil, ale potom zatrpkol. Cítil sa prenasledovaný, médiá o ňom písali mnoho neoverených, nepravdivých vecí,“ napísal Galko v SMS-ke. Pavlovi B. vraj prekážalo aj to, že z prokuratúry o vyšetrovaní unikali informácie.

Pavla B. odvolala z funkcie 2. decembra 2011 premiérka Iveta Radičová, ktorá v tom čase riadila aj ministerstvo obrany. Zaradili ho ako poradcu kancelárie ministra, na konci roka však odvolal svoj súhlas s oboznamovaním sa s utajovanými skutočnosťami a museli ho prepustiť bez vyplatenia odchodného.

Ministerstvo nevie, kde teraz pracuje. VOS odpočúvalo redaktorov Pravdy, ale aj Galkovu sekretárku či podnikateľa Jána Sabola, ktorý je kamarátom Richarda Sulíka. Galko chcel vraj odpočúvať aj svojich ochrankárov, ale súd to nepovolil. Pavel B. má vypovedať, či VOS konalo na Galkov pokyn.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Iveta RadičováĽubomír Galko