Prešov zachvátia historické boje, ulice zaplavia vojaci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Spomienka na napadnutie ZSSR v Bielorusku
Pred 70 rokmi, v skorých ranných hodinách v nedeľu 22. júna 1941, prešla druhá svetová vojna do novej fázy. "Nemeckou inváziou do ZSSR známou ako operácia Barbarossa, sa začal najkrvavejší konflikt, ktorý svojím rozsahom a ničivosťou zatienil všetky predošlé vojny v svetových dejinách. Konflikt bol vyústením rozporov protichodných mocenských záujmov dvoch zločinných diktátorských režimov, hitlerovského a stalinského, ktoré si v auguste 1939 rozparcelovali stredovýchodnú Európu," uviedol historik. Foto: SITA/AP

PREŠOV 22. septembra (WEBNOVINY) – Prešovský klub vojenskej histórie Dukla pripravuje na sobotňajšie popoludnie 22. septembra historickú rekonštrukciu bojov z obdobia II. svetovej vojny pod názvom Boje o Prešov.

Miestom podujatia bude park neďaleko Ulice Vladimíra Clementisa na Sídlisku III v Prešove. Program sa začne o 13:00, samotné boje sa budú odohrávať o hodinu neskôr. Nad podujatím prijal záštitu prešovský primátor Pavel Hagyari.

Diváci budú mať možnosť vidieť čo najvernejšie ukážky bojov, ktoré sa odohrávali na prelome rokov 1944 – 1945 medzi Červenou armádou, nemeckým Wehrmachtom a jeho spojencami na území východného Slovenska.

Ako informoval organizátor akcie Daniel Hurai, diváci budú mať možnosť vidieť rekonštrukciu napadnutia nemeckého opevnenia vojakmi Červenej armády.

Milovníci vojenskej histórie si môžu prezrieť zblízka originálnu dobovú delostreleckú techniku, vojenské autá, približne stovku ručných zbraní, predstaví sa kavaléria na koňoch, atmosféru dotvoria profesionálne pyrotechnické efekty. Do akcie nasadia okolo 90 „bojovníkov“. Program bude trvať do 16:00.

Prešovský klub vojenskej histórie Dukla vznikol v roku 2007. Má 15 aktívnych členov z prešovského regiónu. Počas svojho pôsobenia sa zúčastnil na množstve rekonštrukcií historických bojov po celej Európe.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pavel Hagyari