Kauza adopcií neutícha, Luciu Nicholsonovú podporili i Briti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 25. septembra (WEBNOVINY) – Poslankyňa Národnej rady SR Lucia Nicholsonová sa spojila so zástupkyňou SR pri Európskom súdnom dvore pre ľudské práva Maricou Pirošíkovou a spolu pripravili list s výzvou európskemu komisárovi pre ľudské práva pri Rade Európy, ktorým ho chcú vyzvať k skúmaniu prístupu britských úradov v súvislosti nielen so slovenskými deťmi.

Podľa listu sa Nicholsonovej javí, že ide o systémový problém, ktorý treba neodkladne riešiť. Okrem toho poslankyňa pripravuje aj spoluprácu s viacerými občanmi Veľkej Británie, medzi nimi sú aj dvaja politici.

Slováci by touto iniciatívou mali získať lepší prístup k informáciám a kvalitnú pomoc pri riešení problémov s britskými úradmi.

Nicholsonová list adresuje komisárovi preto, lebo považuje jeho právomoci za podobné tým, ktoré má Európsky súdny dvor pre ľudské práva. Komisár má reálnu moc tlačiť na existujúcu legislatívu.

Svojím podpisom sa list rozhodli podporiť aj europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová, poslanec NR SR za KDH Radoslav Procházka, ombudsmanka Jana Dubovcová a člen britského parlamentu John Hemming.

Problémy s nelegálnymi adopciami nielen na Slovensku

Hemming v súčasnosti spisuje zoznam s menami rodičov a detí, ktoré sa dostali do podobnej situácie s britskými úradmi a skončili tzv. nútenou adopciou. Takýchto prípadov sa na území Veľkej Británie preukázalo viac aj z iných krajín, napríklad z Českej republiky a Francúzska.

Do kontaktu sa Nicholsonová dostala aj so škótskym politikom Johnom Fienniem, ktorý rozširuje problém o prípady britských matiek rodiacich na území Škótska alebo Írska.

Finnie podľa Nicholsonovej tvrdí, že tieto matky hľadajú útočisko na území spomínaných štátov preto, lebo im britské úrady z rôznych príčin odobrali predošlé deti a už pri ďalšom tehotenstve očakávajú nevyhovujúce podmienky pre život novorodencov.

Jedným z konkrétnych opatrení by mal byť vznik webovej stránky Deti v sieti, na ktorej sa budú nachádzať potrebné a zrozumiteľné informácie pre slovenských rodičov v slovenskom jazyku. Predchádzať by sa tak malo najmä neúčinnosti slovenských zastupiteľských úradov vo Veľkej Británii, voči ktorým eviduje Nicholsonová niekoľko sťažností slovenských občanov.

Pomôžu Slováci žijúci v zahraničí

Financovanie stránky chce podporiť Slovák žijúci v Británii od roku 2006 Vladimír Kramár, tvrdí poslankyňa. Kramár v Británii pracuje pre charitatívnu organizáciu s viac ako šiestimi miliónmi klientov a zameriava sa na sociálnoprávnu ochranu detí.

Informácie zo stránky by sa mali objaviť aj na britských úradoch v podobe letákov. O pomoc s ich distribúciou chce Nicholsonová požiadať aj britské ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Ďalšia prisľúbená podpora prišla od Andreja Kisku, ktorý sa rozhodol platiť právnickú pomoc pre Slovákov v Británii. Momentálne sa snaží najať britské advokátske kancelárie s kvalitnými právnikmi, ktorí budú schopní problémy Slovákov vyriešiť adekvátnym spôsobom.

„Nikto z nás nevie predikovať, že podobné situácie nebudú vznikať. Dôležité je, že naši ľudia budú vedieť na koho sa obrátiť a aké konkrétne kroky treba podniknúť, aby sa vedeli brániť,“ uvádza Nicholsonová a zároveň upozorňuje na to, že nikomu neprináleží od stola kritizovať britský sociálny systém. Veľká Británia podľa nej vychádza zo svojich skúseností s prípadom „Baby P“ z roku 2007, keď bol na smrť utýraný sedemnásťmesačný chlapec.

Ľudskoprávny výbor NR SR

V súvislosti s prípadmi, keď slovenskí rodičia prichádzajú o deti v Británii, sa koná aj poslanecký prieskum Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže.

Členovia ľudskoprávneho výboru NR SR, ktorí sa na prieskume zúčastňujú, v utorok od centra dostali 89 spisov, ktoré obsahujú rešerše jednotlivých prípadov. Konkrétne sa týkajú viacerých rovín sociálnoprávnej ochrany dieťaťa.

Môže ísť o odobratie slovenského dieťaťa cudzím úradom, tzv. nútené adopcie, medzištátnu adopciu, pri ktorej je zákonom uložené obdobie, počas ktorého musí centrum dieťa v zahraničí sledovať a napokon aj prípady, keď jeden z rodičov bez ohlásenia odvedie dieťa za hranice Slovenskej republiky. Poslanci chcú tieto spisy preštudovať a vo štvrtok 4. októbra sa na rokovaní výboru budú zaoberať vyvodzovaním dôsledkov.

Vladimír Jánoš (Smer-SD), ktorý vo výbore pôsobí ako podpredseda, predpokladá, že sa v spisoch nachádza aj prípad Ivany Boórovej, ktorej dvoch synov odobrali britské úrady po obvinení zo sexuálneho zneužitia. To nikto nedokázal, v súčasnosti je súdne konanie znovu otvorené a nútená adopcia synov zastavená.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jana DubovcováLucia NicholsonováRadoslav ProcházkaVladimír Jánoš