Igor Matovič je prevtelený Slota, myslí si poslanec Gál

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Parlament
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 26. septembra (WEBNOVINY) – Predseda Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Igor Matovič je podľa poslanca NR SR Gábora Gála (Most-Híd) prevtelený Ján Slota, ktorý pre protimaďarskosť nevidí naozajstný problém.

Ako povedal Gál dnes v parlamentnej rozprave k novele zákona o štátnom občianstve, ktorú predkladajú poslanci OĽaNO, ich návrh nič nerieši tak, ako nevyriešil nič ani platný zákon.

Gál upozornil, že tí, ktorí nadobudli občianstvo iného štátu od roku 2010 a nenahlásia to dobrovoľne, naše úrady nemajú ako sa to dozvedieť. „Keď občan nenahlási občianstvo, môžeme si pískať. Zákon bol prchkou odpoveďou na Orbánov zákon,“ povedal Gál.

Podľa Bélu Bugára je návrh diskriminačný

Podľa Gála aj po prípadnom schválení navrhovanej novely naďalej by zostával stav, že sa odníma štátne občianstvo slovenským občanom proti ich vôli. „Podľa ústavy to nie je možné,“ povedal s tým, že podanie poslancov Most-Híd je na Ústavnom súde SR, ktorý ho prijal na rokovanie. „Treba počkať na jeho rozhodnutie,“ povedal. Ku kritike návrhu OĽaNO sa pridal aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár, podľa ktorého návrh novely je diskriminačný, pretože selektuje ľudí.

Matovič upozornil, že návrh OĽaNO umožňuje občanom, ktorí majú reálnu väzbu na Maďarsko, aby občianstvo nestrácali. „Nie je správne umožniť mať druhé občianstvo tomu, kto nikdy v Maďarsku nebýval, neštudoval, nepracoval a chce občianstvo len preto, aby sa búchal do pŕs a volil aj parlament druhej krajiny,“ povedal Matovič. Podľa Jozefa Viskupiča (OĽaNO) ich novela umožňuje ľuďom, ktorí doplatili na prísnosť zákona, aby mohli mať dve štátne občianstva.

Poslanci tohto klubu chcú odstrániť problémy, ktoré spôsobila novela zákona o štátnom občianstve prijatá na sklonku prvej vlády Roberta Fica. Do parlamentu predložili návrh, ktorý umožňuje získať späť štátne občianstvo Slovenskej republiky tým občanom, ktorí napriek existujúcim reálnym väzbám na iný štát slovenské občianstvo stratili ako dôsledok nadobudnutia štátneho občianstva iného štátu od 17. júla 2010 do 31. októbra 2012.

Diskusiu o dvojakom občianstve vyvolal maďarský zákon

Parlament
Foto: SITA/AP

Bez splnenia podmienok možno udeliť štátne občianstvo SR žiadateľovi, ktorý stratil štátne občianstvo SR nadobudnutím cudzieho štátneho občianstva od 17. júla 2010 do 31. októbra 2012, ak žiadateľ nadobudol cudzie štátne občianstvo štátu, v ktorom mal povolený, registrovaný alebo inak evidovaný pobyt najmenej 12 mesiacov bezprostredne predchádzajúcich nadobudnutiu cudzieho štátneho občianstva,“ uvádza návrh právnej normy. Zároveň umožní občanom získať cudziu štátnu príslušnosť bez toho, aby prišli o slovenský pas.

Diskusiu o právnom režime akceptácie dvojakého občianstva vyvolalo prijatie zákona o štátnom občianstve, ktorý presadil v prvom polroku 2010 maďarský premiér Viktor Orbán. Podľa tohto zákona môže o maďarské občianstvo požiadať ktokoľvek, kto má predkov z Maďarska či Uhorska a ovláda maďarčinu.

Tieto podmienky sa vzťahujú na väčšinu príslušníkov maďarskej menšiny žijúcich na Slovensku. Vláda Roberta Fica vtedy zareagovala tak, že prijatie cudzieho občianstva podmienila stratou slovenského. Kabinet Ivety Radičovej mal ambíciu zmeniť Ficov zákon, čo sa mu ale nepodarilo.

Poslanci rokovali aj o presúvaní štátnych sviatkov zo stredu týždňa na piatok, neodklepli to.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Béla BugárIgor MatovičJán SlotaViktor Orbán
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky