Sulíkovci chcú riešiť rómsku otázku prácou namiesto dávok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Romovia
Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

BRATISLAVA 4. októbra (WEBNOVINY) – SaS ponúka 30 riešení rómskej problematiky, z ktorých je podľa predsedu strany Richarda Sulíka 15 okamžite uskutočniteľných. Ako povedal dnes na tlačovej besede, štát nie je schopný ukázať, že vie a chce riešiť situáciu a preto dáva priestor extrémistom.

Podľa SaS dospelým ľuďom v osadách treba zabezpečiť prácu a deťom prístup k vzdelaniu a lepšej výchove. Sulík upozornil, že riešenie problému potrebuje nový prístup k problematickým rómskym komunitám. Rómom treba dať férovú mzdu vo výške minimálnej mzdy.

Kto odmietne pracovať, bude mať právo na jedno teple jedlo

Richard Sulík
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Podľa poslanca NR SR za SaS Daniela Krajcera základnou filozofiou návrhu SaS je práca namiesto dávok. Treba zabezpečiť prácu pre tých, ktorí ju nemajú. Obyvateľom rómskych osád nestačí dať peniaze, štát im musí umožniť pracovať. Treba im zabezpečiť prácu za férovú cenu namiesto dávok zadarmo. Férovou plácou by mala byť minimálna mzda.

Vláda by mala zriadiť Štátnu pracovnú agentúru, ktorá každému, kto bude chcieť, ponúkne prácu za minimálnu mzdu. Táto štátna agentúra bude zamestnávať niekoľko tisíc ľudí, ktorí budú organizovať prácu tým, ktorí sa prihlásia. Kto nepríde, nedostane nič.

Kto odmietne, bude mať nárok na jedno teplé jedlo denne,“ uviedol Krajcer. Pracovať by mali len cez pracovný týždeň, nie cez víkend. Prácu by nezamestnaní mohli dostať pri čistení vodných tokov, jarkov pri cestách a lesoch, odhŕňaní snehu. Pracovať by mohli v komunitných centrách, pri údržbe a zveľaďovaní štátneho majetku.

Deti z osád potrebujú vzdelanie, myslí si Lucia Nicholsonová

Nicholsonová
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Deti z osád podľa poslankyne NR SR Lucie Nicholsonovej potrebujú vzdelanie. SaS je za nariadenie povinnej predškolskej dochádzky vo veku od troch do šiestich rokov pre deti zo sociálne vylúčených spoločenstiev.

Predškolské zariadenia by mali vznikať v komunitných centrách, na ktoré je dosť peňazí z EÚ, upozornila Nicholsonová. SaS tiež navrhuje prísnejšie definovať neplnenie školskej dochádzky. „Deti často chodia do školy len formálne, aby získali benefity,“

SaS navrhuje riešiť „kočíkovné“ pri narodení dieťaťa, aby deti nerodili deti. Ušetrené peniaze by sa mali použiť na zvýšenie rodičovského príspevku. Zároveň chce zastaviť prídavky na dieťa tým rodičom, ktorých dcéra počala dieťa pred 15. rokom života. Liberáli chcú aj povinnú výchovu k rodičovstvu v základných školách.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Lucia NicholsonováRichard Sulík
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a Solidarita