Partizán, ktorého vyhlásili za mŕtveho, oslávil 90 rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pietna spomienka na Slovenské národné povstanie
Pietny akt kladenia vencov na Námestí SNP v Bratislave pri príležitosti 68. výročia Slovenského národného povstania. Bratislava, 28. august 2012. Foto: SITA/Diana Černáková

NOVÁ VES NAD ŽITAVOU 15. septembra (WEBNOVINY) – Deväťdesiat rokov sa dožil v nedeľu partizán zo Slovenského národného povstania (SNP) Koloman Hamar, ktorého omylom vyhlásili za mŕtveho.

Jeho meno bolo na Pamätníku SNP v Banskej Bystrici v zozname padlých, tvrdia svedkovia. V roku 2004 prešiel pamätník rekonštrukciou a dnes už tam jeho meno nie je. Ministerstvo obrany chce záležitosť preskúmať.

„Áno, sú ľudia, ktorí hovoria, že sú priami svedkovia, ktorí čítali jeho meno na pamätníku, ale oficiálny doklad o tom zatiaľ ešte nemáme. Skúmame túto záležitosť, musíme v archívnych dokumentoch vyhľadať nejakú fotografiu ešte pred rekonštrukciou Pamätníka SNP, ktorá by jednoznačne potvrdzovala túto skutočnosť,“ povedal vedúci oddelenia vojnových veteránov ministerstva obrany Pavel Marko.

Hamarovi odovzdal pri príležitosti jubilea pamätnú medailu ministra obrany tretieho stupňa a odznak vojnového veterána. Koloman Hamar sa narodil 14. októbra 1922 v Novej Vsi nad Žitavou v okrese Nitra.

Video: Hamarovi odovzdali pri príležitosti jubilea pamätnú medailu ministra obrany a odznak vojnového veterána.

Keď mal 19 rokov, prihlásil sa do československej légie, kde mal bojovať po boku Francúzov. Keď Nemci napadli Paríž, odišiel na Slovensko, kde narukoval do Slovenskej armády.

V roku 1943 ho vyviezli spolu s ďalšími vojakmi na Krym, po pol roku odtiaľ dezertoval na Slovensko. „Rusi začali postupovať, Krym sa oslobodil, tak sa mi podarilo vyšuchnúť. Išiel som takmer štyri mesiace cez celú Ukrajinu,“ spomína si Koloman Hamar. Doma sa pridal k partizánom.

Takmer sa utopil v Hrone

Partizan
Foto: SITA/Lukáš macek

Takmer osudným sa mu stal prechod cez Hron. V silnom prúde sčasti zamrznutého Hrona by sa bol utopil, keby sa mu na konári nezachytila biela pláštenka ušitá z padáka. „Dostali sme biele pláštenky do snehu, to mi tuším zachránilo život. Ja som dobrý plavec, ale mal som plno granátov na sebe, dlho som sa trápil. Keď som sa prebral v jednej chate v dedine, nevedel som, kde som, ani kto ma vytiahol,“ rozpráva Hamar.

Kým však ležal v bezvedomí, okradol ho jeden z ruských trestancov, ktorý bojoval v Červenej armáde. Rus neskôr padol v boji.

Keďže mal pri sebe Hamarove doklady, jeho meno sa dostalo na zoznam padlých vojakov, ktorý putoval na vyššie veliteľstvo v Kyjeve.

Už mal aj úmrtný list

„Minister národnej obrany mi napísal úmrtný list. Roztrhal som ho,“ povedal Hamar. Jeho spolubojovníci si mysleli, že počas prechodu Hrona zomrel a boli veľmi prekvapení, keď ho po vojne stretli živého a zdravého. Mnohí ho videli na zozname padlých a neskôr aj na Pamätníku SNP.

„Ja som tam ani nebol, to len ľudia došli a hovorili mi ´mŕtvy si, mŕtvy si´“, komentoval Hamar. Po zotavení sa znovu vrátil k partizánom a zúčastnil sa v bojoch o Banskú Štiavnicu, Kalnú nad Hronom, Čajkov, Uhliská, Rudno nad Hronom, Voznicu, Nevidzany.

Zaslúžil sa aj o oslobodenie svojej rodnej Novej Vsi nad Žitavou, kde ho miestni nenazvú inak ako poštár Kalmanko, pretože 40 rokov robil v obci poštového doručovateľa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia