SOZA upozorňuje maturantov, aby nezabudli platiť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Protest proti SOZA v Bratislave
Účastníci protestnej akcie s názvom Spevokol za samovoľnú implóziu SOZY pred sídlom SOZA. Protest je reakciou na praktiky SOZA (Slovenského ochranného zväzu autorského). Bratislava, 5. jún 2012. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Vladimír Repčík
Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 23. októbra (WEBNOVINY) – Riaditeľ Slovenského ochranného zväzu autorského pre práva k hudobným dielam Vladimír Repčík v pondelok na svojom blogu upozornil maturantov, aby nezabudli zaplatiť za audio projekciu na stužkových slávnostiach.

Blog s názvom „SOZA, stužková a naozajstná dospelosť“ má podľa Repčíka zabrániť tomu, aby sa organizátori stužkových nedostali do sporu so SOZOu.

„Je čas stužkových slávností a pre mnohých maturantov, ktorí si ich organizujú, sú zároveň aj prvou skúškou dospelosti. Majú pred sebou často prvý vážnejší projekt, starajú sa o to, aby všetko klaplo, aby bol program výborný a hostia spokojní. Po prvý raz podpisujú objednávky a zaväzujú sa uhradiť faktúry, objednávajú jedlo, nápoje, účinkujúcich, DJov a kapely, starajú sa o požičovné kostýmov a nechávajú vyrábať oznámenia, tablo a pozvánky,“ píše v úvode Repčík a dodáva: „K týmto povinnostiam patrí ešte jedna, o ktorej pri organizácii stužkovej mnoho budúcich maturantov nevie – povinnosť vopred získať licenciu (súhlas) na použitie hudobných diel a zaplatiť autorské odmeny autorom, ktorých zastupuje SOZA.“

Zároveň je v texte aj uvedený presný poplatok, ktorý si neziskové občianske združenie účtuje.

„Znie to zložito, ale o nič strašné nejde a licencia za 15 eur na celé podujatie naozaj nijakú stužkovú nezruinuje. Navyše, túto licenciu vôbec nepotrebujete, ak sa na stužkovej postaráte o zábavu sami a oželiete diskotéku, alebo inú tanečnú zábavu,“ píše sa v blogu.

Na záver Repčík zaželal študentom, aby sa z „nesmelých“ stali zodpovední dospelí, ktorí rešpektujú zákon.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Vladimír Repčík
Firmy a inštitúcie SOZA Slovenský ochranný zväz autorský