SOZA otočila, od maturantov už nepýta ani cent

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vladimír Repčík
Vladimír Repčík Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 23. októbra (WEBNOVINY) – Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam (SOZA) nebude vyberať od maturantov poplatok za hudbu na stužkových slávnostiach.

Riaditeľ SOZA Vladimír Repčik v pondelok na svojom blogu apeloval na študentov, aby nezabudli neziskovému občianskemu združeniu poslať 15 eur počas organizácie stužkových.

Po tlaku verejnosti však SOZA už od maturantov nepýta ani cent.

„Výbor SOZA sa v prípade maturitných stužkových slávností, vzhľadom na ich osobitý spoločenský charakter rozhodol, že SOZA nebude licencovať tento druh podujatia. Výbor SOZA tak urobil aj napriek tomu, že zákon oprávňuje SOZA vyberať autorské odmeny za použitie chránených hudobných diel na maturitných stužkových slávnostiach,“ píše sa vo vyhlásení k licencovaniu stužkových slávností.

Ako informuje denník SME, výzvu na dodržiavanie zákona v utorok dostal aj Repčík. Ministerstvo ho poučilo, že by akcie spoplatňovať nemal.

Blog s názvom „SOZA, stužková a naozajstná dospelosť“ mal podľa Repčíka zabrániť tomu, aby sa organizátori stužkových nedostali do sporu so SOZOu.

„Znie to zložito, ale o nič strašné nejde a licencia za 15 eur na celé podujatie naozaj nijakú stužkovú nezruinuje. Navyše, túto licenciu vôbec nepotrebujete, ak sa na stužkovej postaráte o zábavu sami a oželiete diskotéku, alebo inú tanečnú zábavu,“ píše sa v blogu.

Na záver Repčík zaželal študentom, aby sa z „nesmelých“ stali zodpovední dospelí, ktorí rešpektujú zákon.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Vladimír Repčík
Firmy a inštitúcie SOZA Slovenský ochranný zväz autorský