Psy majú čiernu listinu, pitbulom sa na Slovensku priťaží

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pitbul
Kríženec Amerického Pit Bull Teriéra (APBT). Pes domáci (canis domesticus) je domestikovaný cicavec, o ktorom sa hovorí, že je najlepším priateľom človeka. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 7. novembra (WEBNOVINY) – Prísnejšie pravidlá chovu majú po dnešnom rokovaní vlády platiť len pre 14 vybraných plemien psov, ktoré sa dostali do zoznamu plemien psov so sprísneným držaním.

Pôvodne mali platiť aj pre kategóriu tzv. nebezpečných psov, za ktoré sa považujú psy akýchkoľvek plemien, ak už nejakého človeka bezdôvodne napadli.

Táto kategória vyvolala medzi ministrami veľkú diskusiu, rokovanie o novele najprv prerušili a potom ju s pripomienkami schválili.

„Je to jeden zo zákonov, kde si myslím, že tej téme asi každý rozumie, za to je aj vždy tak veľa pripomienok,“ povedal po rokovaní predkladateľ novely Ľubomír Jahnátek. Kategória nebezpečný pes sa napokon v novele nespomína.

„Útoky jazvečíkov a úplne malých plemien – toto odtiaľ úplne vypadlo,“ dodal minister s tým, že pre nebezpečné psy zostanú len pravidlá, ktoré doteraz už v legislatíve boli. Rezort novelou reaguje na nedávnu sériu psích útokov, pri ktorých vážne zranili ľudí, v jednom prípade dokonca pitbul spôsobil smrť človeka.

Zoznam plemien psov so sprísneným držaním
Pittbull teriér
Bandog
Stredoázijský ovčiak
Kaukazský ovčiak
Juhoruský ovčiak,
Americký staffordshirský teriér
Šarplaninac
Tornjak
Brazílska fila, Tosa inu
Kangal
Americký buldog
Boerboel
Moskovský strážny pes

Pre novelu na cvičisko

Pitbul
Foto: SITA/Marián Peiger

Žiadne plemeno napokon nebude na Slovensku nežiaduce, o čom sa tiež pôvodne uvažovalo – malo to platiť pre bandogov a pitbulteriérov.

Novela prináša presné pravidlá sprísneného držania spomínaných plemien. Držať alebo vodiť ich môže len ten, kto je odborne spôsobilý na ovládanie psa, teda má doklad o úspešnom absolvovaní kynologického výcviku.

Ak držiteľ (majiteľ) psa nie je odborne spôsobilý na jeho ovládanie, je povinný dať psa do držby odborne spôsobilej osobe na ovládanie psa. Kurzy spôsobilosti si môžu chovatelia dorobiť do konca augusta budúceho roka.

Psy tejto kategórie možno chovať len v chovnom priestore resp. zariadení na chov alebo ich držať v priestore, ktorý takýto pes stráži (okrem bytového domu). Je to však možné len po schválení priestoru alebo zariadenia poverenou kynologickou organizáciou . Priestor musí byť viditeľne označený.

Psa môžu po útoku zhabať

Jahnátek
Foto: Ilustračné foto SITA SITA

Ministri dnes upravili aj pravidlo, ktoré malo platiť pre všetkých psov, aby pri vodení mimo chovného priestoru alebo zariadenia na chov a miest vymedzených na voľný pohyb mali nasadený náhubok, ak to umožňujú jeho fyzické vlastnosti, a vôdzku.

„My sme to potom spresnili na vláde – týka sa to len tých 14 plemien,“ vysvetlil Jahnátek. Tieto psy budú musieť mať pri vodení mimo chovného priestoru alebo zariadenia na chov obojok, na ktorom je uvedené meno, priezvisko a adresa trvalého pobytu držiteľa psa alebo adresa chovného priestoru či zariadenia na chov.

Navrhovaná legislatíva počíta tiež so zvýšením pokút za priestupky. Novou sankciou je možnosť zhabať psa, ktorého majiteľ do dvoch dní neoznámi útok.

Jahnátek upozornil, že v zákone zostal zákaz vodenia psov na športoviská, pieskoviská a detské ihriská do škôl a školských zariadení. Obce budú mať podľa ministra posilnené kompetencie vo vzťahu k týmto psom. Dokonca bude ich povinnosť najmenej raz ročne v spolupráci s poverenou organizáciou robiť kontroly, či pes so sprísneným držaním, ktorý sa zdržiava na jej území, je prihlásený v evidencii.

Kontrolovať môžu aj na základe podnetu a majiteľ psa musí spolupracovať. Štátna veterinárna a potravinová správa bude viesť na svojom webe databázu absolventov kynologického výcviku a schválených chovných priestorov a zariadení psov s rizikovými vlastnosťami. V prípade schválenia v parlamente by mal zákon platiť od apríla budúceho roka.

V Bratislave bol v utorok protestný pochod na vyjadrenie nesúhlasu s touto novelou zákona o držaní psov. Cieľom pochodu bolo, aby poslanci pri zákone hlasovali srdcom a svojím svedomím. Odporcovia sú úplne za zrušenie zoznamu plemien so sprísneným chovom, ktorý považujú za diskriminačný. Podľa názoru protestujúcich zákon nepotrestá nezodpovedných majiteľov, ale psy.

V Bratislave sa v utorok konal protestný pochod za vyjadrenie nesúhlasu so zákonom o držaní psov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír Jahnátek