Kauzu Turecký kamión rieši súd, obžalovaní vinu odmietli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kamiony
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

TRNAVA 4. decembra (WEBNOVINY) – Obžalobu pre drogovú trestnú činnosť si v utorok na Okresnom súde v Trnave vypočuli Slovinci Alen Ž. a Sebastijan M., ktorí boli podľa výsledkov vyšetrovania na začiatku kauzy známej ako ,,turecký kamión“.

Spolu s ďalšími osobami podľa obžaloby koncom roka 2010 zorganizovali kúpu a prepravu 10 tisíc litrov anhydridu kyseliny octovej do Turecka. Za obzvlášť závažný zločin, ktorý spáchať ako členovia organizovanej skupiny, im hrozí 20 až 25 rokov väzenia, prípadne až doživotie.

Alen Ž. je navyše obžalovaný aj pre prečin nedovoleného ozbrojovania. Obaja obžalovaní svoju vinu odmietli a tvrdili, že sú nevinní. Ďalej už vypovedať odmietli.

Anhydrid slúži ako východisková látka pre výrobu heroínu, podľa prokuratúry mal na čiernom trhu hodnotu 300 tisíc eur. V Afganistane, kde mal smerovať, by mal hodnotu až viac ako dva milióny eur. Slovenská polícia prepravu anhydridu kyseliny octovej koncom roku 2010 monitorovala s cieľom dostať sa k objednávateľovi.

Na akcii sa podieľalo sedem krajín, turecká polícia však kamión aj s vodičom predčasne zadržala. Vodič českého kamióna nemal o náklade žiadne informácie, napriek tomu strávil Vianoce v tureckom väzení. Slovenské ministerstvo vnútra ho neskôr odškodnilo sumou 25 tisíc eur.

Na Okresnom súde v Trnave sú v súvislosti s kauzou tureckého kamióna vedené najmenej štyri konania, obvinených je až osem ľudí. Obhajoba žiadala spojenie všetkých konaní do jedného, aby sa o tom istom skutku rozhodovalo len v jednom procese. Po vznesení obžaloby, vyjadreniach obžalovaných a vypočutí troch svedkov bolo dnešné pojednávanie odročené na 8. januára budúceho roka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia