Mladík dostal za streľbu do tváre podmienku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
O prezbrojenie polície maju záujem aj Slováci
Pištoľ slovenskej výroby Grand Power. Značka sa chce uchádzať o ministerstvom vnútra avizované prezbrojenie slovenskej polície. Foto: SITA/Dušan Hein

BANSKÁ BYSTRICA 9. januára (WEBNOVINY) – Trest dva roky odňatia slobody podmienečne za zločin ublíženia na zdraví v súbehu s nebezpečným vyhrážaním a výtržníctvom potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 20-ročného vysokoškoláka Ivana N. z obce Poniky.

Študent na Vianoce 2009 výstrelom z plynovej pištole do tváre zranil bratov Tomáša a Mateja V., s ktorými mal v minulosti konflikt.

Pri streľbe Ivan N. zasiahol do tváre zo vzdialenosti asi 15 centimetrov 25-ročného Tomáša a poranil mu obe oči a poškodil sluch. Výstrel zasiahol oko a poškodil sluch aj za ním stojaceho mladšieho brata Mateja. Bratia sa zo zranení liečili viac ako tri mesiace a znalci nevylúčili trvalé následky.

Pred samotnou streľbou na bratov sa Ivan v pohostinstve vyhrážal, že všetkých postrieľa. Tým spáchal zločin ublíženia na zdraví v súbehu s prečinmi nebezpečného vyhrážania a výtržníctva. Za to Okresný súd v Banskej Bystrici uložil Ivanovi trest odňatia slobody na dva roky s podmienečným odkladom výkonu trestu na tri roky. Postrelených bratov s ich nárokmi na náhradu škody súd odkázal na občianske súdne konanie.

Voči rozhodnutiu sa odvolal študent i jeho otec. Mladší N. tvrdil, že jeho vina nebola jednoznačne preukázaná a žiadal oslobodiť spod obžaloby. Ivanov otec povedal, že s pištoľou sa manipulovalo v neprospech syna a žiadal zbraň vyňať zo súboru dôkazov. Odvolací Krajský súd v Banskej Bystrici však označil prvostupňový rozsudok za zákonný a odvolania syna i otca zamietol. Rozhodnutie odvolacieho senátu je právoplatné.

Za streľbu a ďalšie trestné činy zákon umožňuje uložiť trest odňatia slobody na štyri až desať rokov. V čase útoku však N. bol mladistvý, preto súd upravil sadzbu na dva až päť rokov. Trest na dolnej hranici sadzby ukladal vzhľadom na doterajšiu bezúhonnosť študenta. Pohnútkou útoku Ivana na bratov bolo, že ho v minulosti napadli oni.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia