Parlament o chove psov rokovať nebude, minister sa stiahol

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pes
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 22. januára (WEBNOVINY) – Národná rada SR nebude na schôdzi, ktorá sa začne v januári, rokovať o sprísnení chovu niektorých plemien psov.

Ako uviedol dnes pre agentúru SITA hovorca ministerstva pôdohospodárstva Peter Hajnala, minister Ľubomír Jahnátek požiadal listom predsedu parlamentu Pavla Pašku, aby o návrhu novely zákona, ktorou sa upravujú niektoré podmienky držania psov, NR SR na blížiacej sa schôdzi nerokovala, ale aby novelu zákona zaradil až na ďalšie rokovanie zákonodarného zboru. O návrhu novely mal parlament rokovať už v novembri, ale aj vtedy Jahnátek požiadal Pašku o odsunutie rokovania na januári.

Novelou zákona sa má podľa návrhu rezortu pôdohospodárstva sprísniť držanie psov takých plemien, ktoré z dôvodu svojich vlastností môžu pri útoku na človeka alebo zviera ohroziť vážnym spôsobom jeho zdravie alebo život, a ich krížencov. Prísnejšie pravidlá chovu majú platiť pre 14 vybraných plemien psov, ktoré sa dostali do zoznamu so sprísneným držaním. Na zoznam plemien psov so sprísneným držaním sa dostali plemená: Pittbull teriér, Bandog, Stredoázijský ovčiak, Kaukazský ovčiak, Juhoruský ovčiak, Americký staffordshirský teriér, Šarplaninac, Tornjak, Brazílska fila, Tosainu, Kangal, Americký buldog, Boerboel a Moskovský strážny pes.

Chovatelia vítajú diskusiu

Pes
Foto: SITA/Diana Černáková

Novela prináša presné pravidlá sprísneného držania spomínaných plemien. Držať alebo vodiť ich môže len ten, kto je odborne spôsobilý na ovládanie psa, teda má doklad o úspešnom absolvovaní kynologického výcviku. Ak držiteľ (majiteľ) psa nie je odborne spôsobilý na jeho ovládanie, je povinný dať psa do držby odborne spôsobilej osobe na ovládanie psa.

Predseda Slovenského klubu ázijských a ruských ovčiakov Milan Polák odsunutie rokovania o návrhu novely víta, pretože sa tým ešte vytvára priestor na diskusiu. „Ako predstavitelia chovateľských klubov, ktoré združujú chovateľov a priateľov ohrozených plemien psov, uvítame každú konštruktívnu diskusiu, ktorá môže viesť ku zlepšeniu súčasného stavu. Nevyhýbame sa konštruktívnej diskusii o novelizácii platného zákona. Kategoricky však odmietame selektívny likvidačný prístup k vybraným plemenám psov, ktorý nemá žiadny štatistický a ani iný vedecký základ,“ povedal pre agentúru SITA.

Podľa neho takto postavený zákon, opierajúci sa o zoznam plemien, postihuje iba chovateľov psov s preukazom o pôvode, čo je z celkového počtu psov v SR asi dve percentá psov zodpovedných majiteľov, ktorí sa venujú serióznemu kontrolovanému chovu. V ňom psi prechádzajú aj povahovými

Zoznam bol vraj vypracovaný subjektívne

Ľubomír Jahnátek
Ľubomír Jahnátek Foto: SITA/Milo Fabian

Zoznam plemien v zákone bol podľa Poláka vypracovaný predstaviteľmi prezídia Slovenskej kynologickej jednoty bez toho, aby bol podložený vedeckým poznatkom alebo štatistikou, iba na základe ich subjektívneho názoru a bez zmapovania súčasného stavu. „Výber plemien sa navyše robil bez akejkoľvek komunikácie s chovateľskými klubmi, ktoré dotknuté plemená a ich chov na Slovensku zastrešujú,“ povedal

Skúsenosti zo zahraničia podľa Poláka dokazujú, že zákony založené na zoznamoch údajne nebezpečných plemien psov nemajú potenciál na to, aby situáciu akýmkoľvek spôsobom zlepšili. V Taliansku, Holandsku a Škótsku boli podobné zákony už zrušené, nakoľko nepriniesli žiadne zlepšenie situácie.

Najčerstvejší je príklad z Dánska. Zákon s nápadne podobným zoznamom plemien ako je navrhovaná novelizácia bol uzákonený v roku 2010 s tým, že sa jeho opodstatnenosť o tri roky prehodnotí. Veterinárna univerzita v Odense v tomto roku vydala štúdiu, v ktorej jasne uvádza, že počet zranených ľudí psami za rok po prijatí, teda v roku 2011 vôbec neklesol, skôr naopak,“ upozornil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír Jahnátek